ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au reactivat Flota a-II-a din Atlantic. După șapte ani, când fusese „pensionată” de administrația Obama.  Știrea a fost oarecum trecută cu vederea, însă, din punct de vedere geostrategic, are o importanță capitală. 

Pentru a evita o confruntare cu Rusia, în contextul încordării la maximum a relațiilor dintre Moscova și Washington, marina americană a anunțat reactivarea Flotei a II-a de patrulare în Atlanticul de Nord.
 
Flota, dizolvată în 2011 din rațiuni bugetare și de reorganizare militară, a jucat un rol capital în perioada Războiului Rece. Acum, centrul ei va fi în Norfolk și va avea ca teatre de operații Atlanticul de Nord și coasta de est a Statelor Unite. În calitate de comandant al operațiunilor navale, amiralul John Richardson a declarat: „Acesta este un răspuns dinamic la un mediu de securitate dinamic”. Iar amiralul a arătat spre nordul Atlanticului ca câmpul de luptă al unui război de înaltă tehnologie între marile puteri.  Amiralul american a arătat cu degetul spre nordul Atlanticului ca și câmp de luptă al unui război de înalt nivel tehnologic între marile puteri.

„Strategia noastră națională de apărare arată în mod clar că ne-am întors la o eră de concurență între marile puteri în timp ce mediul de securitate continuă să devină tot mai dificil și mai complex”, a declarat Richardson. „De aceea, azi contăm pe Flota a II-a pentru a face față acestor schimbări, în special în Atlanticul de Nord”.

O teză care se pliază pe deplin în strategia definită de actualul secretar al Apărării, James Mattis, care a ales să dezvăluie noua diecție pe care o vor lua Statelor Unite: mai ușor cu lupta impotriva terorismului și mai mult bazată pe contracararea pe termen lung a inamicilor cei mai importanți în acest moment:  China și Rusia. O teză care găsește de mult timp fertil printre strategi. Și asta pentru că ei susțin că Statele Unite se află deja în război pentru Atlantic, de cel puțin un secol. Chiar dacă inamicii se schimbă,  strategia americană rămâne aceeași. Iar astăzi am ajuns în plină A Patra bătălie a Atlanticului.

Statele Unite au un singur scop: acela de a deține controlul deplin peste Atlanticul de Nord. Asta înseamnă că vor să domine totul: de la coasta de est a SUA până la coastele europene, mediteraneene și baltice. Se subînțelege și că nici o putere nu ar trebui să pună în pericol dominația navală americană.

După cum explică Institutul Naval Naval, prima bătălie a Atlanticului a fost cea a Primului Război Mondial. Imperiul german a exploatat submarinele pentru a impune o adevărată blocadă navală asupra Marii Britanii și aliaților săi, scufundând milioane de tone de nave aliate. În cele din urmă, marina regală a reușit să domine, dar numai datorită unui număr imens de resurse mobilizate de toți aliații și nu fără pierderi grave pentru Regatul Unit.

A doua bătălie a Atlanticului este reprezentată de comparația cu U- boot-urile germane în timpul Celui de-al Doilea Război mondial. Germanii au învățat tactica războiului anti-submarin de la Aliați, în războiul precedent. Și, chiar și în acest caz, ani de zile au avut un avantaj distinct față de forțele aliate. Numai prin noile tehnologii, tactici și cantități uriașe de resurse investite în Apărare, Statele Unite și Imperiul Britanic au reușit să învingă marina germană.

A treia bătălie a Atlanticului: provocarea pentru mări în timpul Războiului Rece. În umbra descurajării nucleare, mizele acestei competiții au fost foarte mari. Flota Uniunii Sovietice a avut avantaje tot mai mari, iar SUA a trebuit să urmărească în mod constant și să încerce să-și depășească rivalii în războiul submarin. Adăugând de fiecare dată noi tehnologii și noi arme la submarinele lor, Statele Unite au reușit să obțină tot mai mult. Prăbușirea URSS a făcut restul.

A patra bătălie a Atlanticului
 
Astăzi, provocarea nu s-a terminat. Rusia a renăscut ca putere militară și pune în pericol controlul mărilor atlantice. Submarinele rusești testează apărarea NATO și „pregătesc terenul de luptă submarin complex pentru a obține un avantaj în orice conflict viitor”. Așa crede amiralul James G. Foggo al III-lea, actualul comandant al Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii - Forțele navale din Africa și șeful Comandamentului Forțelor Aliate din Napoli.

Strategii americani și britanici cred că marina rusă, în special în ceea ce privește submarinele, a atins un nivel tehnologic foarte ridicat. Marina Moscovei a fost redusă, însă s-a îmbunătățit calitatea forțelor sale. Și NATO încolțește Rusia pentru a împiedica cele două ieșiri pe Atlantic, adică Baltica și Marea Neagră, să fie sub stăpânirea rușilor.

Evoluțiile recente din NATO, precum și redefinirea flotelor americane, au un singur obiectiv: marina rusă. Pentagonul dorește să împiedice accesul Rusiei la Atlantic și să-i compromită interesele. Războiul este deja în desfășurare, tăcut, dar complex, la fel ca Războiul Rece. Și a Patra Bătălie nu este o ipoteză: este deja o realitate.