ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va duce joi în Rusia pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre escaladarea tensiunilor în nord-vestul Siriei, unde Ankara este angajată într-o ofensivă împotriva regimului de la Damasc, care este susținut de Rusia, transmit AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Vizita lui Erdogan în Rusia, despre care președinția turcă a precizat într-un comunicat că este o deplasare de o zi, vine pe fondul deteriorării relațiilor dintre Ankara și Moscova în ultimele săptămâni, din cauza situației din Siria.

Duminică, Turcia a anunțat că a lansat operațiunea „Scutul primăverii” împotriva regimului președintelui sirian Bashar al-Assad în regiunea nord-vestică Idlib, doborând două avioane. Nouăsprezece soldați sirieni au fost uciși.

În tot acest timp, mii de refugiații iau cu asalt granițele Greciei, după ce regimul de la Ankara a anunțat că a lăsat peste 75.000 de migranți să treacă frontiera spre Uniunea Europeană.
 
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a postat sâmbătă un mesaj pe rețelele de socializare, în engleză, acuzând Grecia că „aruncă bombe cu gaze lacrimogene asupra miilor de inocenți” care ajung la granițele grecești. ”Uitați cine ne dă nouă lecții de drept internațional”. Nu avem obligația de a-i opri pe cei care vor să plece de la noi, dar Grecia are datoria de a-i trata ca pe niște ființe umane”, a scris șeful diplomației turce, scrie presa elenă.
 
În paralel, postul de televiziune turc TRT, în ediția sa arabă, a postat pe Twitter o hartă care arată toate rutele potențiale pe care le pot lua refugiații și migranții pentru a ajunge în Europa centrală. Inclusiv prin România.„Drumul către Franța … o hartă ilustrativă a modurilor în care refugiații din Turcia ar putea să călătorească pentru a ajunge în Franța și în alte țări europene”, indică mesajul de pe harta respectivă.
Erdogan a acceptat să păzească granițele Europei în cadrul unui acord încheiat în 2016 cu Bruxelles-ul, în urma căruia UE a plătit peste 5 miliarde de lire de euro. Aproximativ un milion de sirieni au ajuns în Germania la vârful crizei refugiaților, în 2015, situație care i-a dat bătai de cap, pe plan politic, cancelarului Angela Merkel.
 
După amenințări repetate, pe fondul conflictului din Siria, Erdogan a anunțat, vineri, că dă drumul la refugiați către Europa, după ce zeci de soldați turci au fost uciși în Siria.

Polițiștii turci, agenții de pază de coastă și paza de frontieră au primit ordin să le permită refugiaților să se deplaseze, pe uscat și pe mare, spre Europa, în așteptarea sosirii iminente a altor refugiați din Idlib.

Erdogan vrea ca NATO și Europa să-l ajute în conflictul sirian, unde Turcia ajută rebelii împotriva forțelor guvernamentale susținute de Rusia.