ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Siria devastată de război, creștinii au celebrat Paștile, în cazul catolicilor, sau Duminica Floriilor, pentru cei care țin de Biserica Ortodoxă.

Mii de credincioși au ieșit duminică pe străzile unor orașe siriene pentru a sărbători Învierea Domnului sau Duminica Floriilor. Preoți, cercetași sirieni și pelerini au parcurs, în liniște, micile străduțe din Alep, in timpul procesiunilor care au marcat Intrarea Domnului în Ierusalim.
 

La Damasc, credincioșii au umplut până la refuz piața din fața Bisericii Sfintei Cruci, sediul Bisericii Greco-Catolice Melkită.   Înaintea festivităților, la care au luat parte și Cercetași din Siria, prezenți la o amplă paradă prin centrul orașului, catedrala a fost vizitată de Asma al-Assad, soția președintelui Bashar al-Assad.
 
În orașul Alep, eliberat în decembrie 2016 de armata siriană susținută de armata rusă, viața a revenit la normal. Printre mormane de dărâmături și fațadele sfărâmate care modelau peisajul ciudat al orașului, acum creștinii încearcă să ia viața de la capăt, bucurându-se că pot participa, în pace, la marea sărbătoare a Paștelui. În noiembrie 2015, catedrala din Alep a fost ținta unui atac cu rachete, în timp ce 400 de credincioși se aflau la slujba de duminică. Din fericire, nu au existat victime, preoții spunând atunci că „mantia Fecioarei Maria” a fost cea care i-a protejat.
 

Și în orașul Latakia oamenii au învins teroarea și războiul, imagini difuzate pe internet arătând sute de credincioși în timp ce se îndreaptă spre slujba din Duminica Paștelui. Sărbătorea Învierii a fost celebrată și în portul sirian Tartus, unde se află flota rusă din Siria, dar și în mediul rural din Homs, precum și în alte orașe și sate din întreaga țară.