ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Foc și pară s-au făcut democrații și presa mainstream din SUA după decizia președintelui Trump de a-l demite pe șeful FBI. Ca din gură din șarpe, televiziunile și ziarele care îl demonizează pe Trump au strigat că demiterea lui James Comey este o ceva „fără precedent” în istoria Americii și că se conturează a doua venire a unui Watergate.

Cei care acum fac rechizitorii la adresa liderului de la Casa Albă, denunțând un gest „fără precedent” uită sau se fac că nu-și mai amintesc că o decizie similară a fost luată de fostul președinte Barack Obama, în 2010, în primul mandat. Obama l-a demis pe generalul Stanley McChrystal din fruntea trupelor internaționale din Afganistan pentru mult mai puțin. 

Deși generalul Stanley McChrystal aflat atunci la șefia trupelor internaționale din Afganistan era vital pentru succesul unui război delicat și complicat, în care talibanii reîncepuseră să câștige teren, iar mii de vieți erau în joc, Obama nu a stat prea mult pe gânduri când a semnat ordinul de demitere a generalului. 
 
Experții militari nu credeau că Obama va lua o decizie atât de radicală, realizând, măcar în ultimul ceas că SUA au nevoie de McChrystal în războiul din Afganistan, unde cu greu putea fi înlocuit. Dar fostul președinte democrat și-a făcut ambiția până la capat. Și l-a zburat din post pe apreciatul general.

Donald Trump este pus la zid pentru că a l-a demis pe șeful FBI ca urmare a recomandărilor venite de la procurorul-general și de la adjunctul acestuia, care au criticat modul în care James Comey a tratat investigația de anul trecut în cazul email-urilor lui Hillary Clinton. Se uită însă că în 2010 Obama a luat foc de la un simplu articol. Liderul de la Casa Albă s-a înfuriat, așa cum spuneau cei de la CNN, după ce a citit articolul apărut în revista „Rolling Stone”, în care generalul  McChrystal îi ironiza și îi critica pe unii dintre responsabilii politici de la Washington. Fără menajamente, fostul șef al trupelor internaționale din Afganistan a făcut o glumiță pe seaman vice-președintelui Joe Biden, declara că s-a simțit trădat de amabasadorul american la Kabul și amintea de o întâlnire cu Obama, despre care spunea că l-a dezamăgit.

Convocat în Biroul Oval de președintele american, generalul  McChrystal și-a cerut scuze pentru ceea ce afirmase, însă soarta îi era pecetluită. Obama nu s-a mulțumit cu niște scuze, așa că, în doi timpi și trei mișcări, l-a înlocuit cu  generalul David Petraeus, erou al războiului din Irak.
 
S-a spus atunci că nu era nevoie ca Obama să-l demită pe McChrystal, însă resentimentele sale față de generalul american, care îndrăznise să ceară mai multe trupe în Afganistan decât era dispus Obama să i acorde, au fost mult mai puternice.