ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În data de 9 februarie 2021 la Wuhan, Peter Ben Embarek, șeful misiunii Organizației Mondiale a Sănătății își redactează concluziile, alături de omologul său chinez, după două săptămâni de investigații ale epicentrului pandemiei Covid-19.
 
Potrivit acestuia, ipoteza că virusul ar fi pornit dintr-un laborator este „extrem de improbabilă” și nu necesită alte cercetări. Ca rezultat, oamenii de știință chinezi și OMS se concentrează acum asupra căutării unei origini „naturale”, scrie SmartRadio.

Declarațiile au stârnit proteste în cadrul comunității științifice mondiale. Majoritatea experților doresc ca ipoteza să fie investigată în continuare, în absența elementelor definitive. Presiunea a fost atât de mare încât doctorul Tedros Adhanom Gebreyesus, directorul general al OMS, a trebuit să contrazică public concluzia lui Embarek și a reamintit că toate ipotezele încă necesită investigații aprofundate.

La începutul epidemiei, orice menționare a unui virus provenit dintr-un laborator a fost clasificată drept pură teorie a conspirației sau asociată cu atacurile anti-chineze ale lui Trump.
 
 
Ipoteza nu a venit, de fapt, din tabăra fostului președinte american. Jamie Metzl, cercetător la Atlantic Council, un grup de reflecție american, fost membru al cabinetului Senatului lui Joe Biden și fost consilier în timpul administrației Clinton, a fost primul oficial de la Washington care a susținut că un accident de cercetare ar fi putut conduce la pandemia izbucnită la începutul lui 2020.

Instituția a prezentat, încă din aprilie 2020, numeroasele argumente și dovezi care au condus la concluzia că există „o șansă de 85% ca pandemia să înceapă cu o scurgere accidentală”. O opinie importantă, din moment ce provine de la un specialist în sănătate publică și cercetare în ingineria genetică, familiarizat cu China și un expert mai puțin suspect de a dori să politizeze dosarul, față de Donald Trump sau Mike Pompeo. Interviu pentru .

Ce părere ați avut la vizionarea conferinței de presă a misiunii OMS Wuhan?
 
Jamie Metzl: Conferința de presă a OMS, în prezența autorităților chineze, a fost șocantă. Am atins fundul prăpastiei. În loc să efectueze o investigație criminalistică, trimisii OMS s-au transformat în complici ale teoriilor prezentate de chinezi, susținând povestea alimentelor congelate și negând ipoteza unei scurgeri din laborator. Nu cred că asta a fost intenția lor când au ajuns în China. Dar au fost într-o poziție slabă de la început. Componența echipei și metoda misiunii fuseseră impuse de China. Experții au putut primi doar datele compilate de chinezi, nu au putut investiga singuri.

Unii membri ai misiunii OMS au asigurat că există dovezi semnificative care indică o cauză „naturală”, care, potrivit lor, ar fi legată de comerțul și reproducerea animalelor sălbatice.
 
Citiți textul integral AICI.