ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avionul ucrainean Boeing 737-800, care s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe un aeroport din Teheran, a fost doborât de două rachete rusești, a informat o sursă, relatează site-ul postului CNN.

Un semnal de radar iranian a vizat avionul înainte de a fi doborât, a mai informat sursa citată. Această informație vine la o zi după ce premierul canadian Justin Trudeau a afirmat că ar avea dovezi că aeronava a fost doborâtă chiar de iranieni.
 
„Avem informații ale serviciilor din surse multiple, inclusiv din partea aliaților și propriilor servicii, iar aceste informații arată că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Poate că acest lucru s-a întâmplat în mod neintenționat", a declarat Justin Trudeau, conform postului CTV și publicației National Post.

„Există evoluții importante privind potențialele cauze ale prăbușirii, iar canadienilor trebuie să li se comunice aceste lucruri. Familiile victimelor canadiene vor răspunsuri, toți canadienii vor răspunsuri. Eu vreau răspunsuri. Acest lucru înseamnă concluzii, tragere la răspundere, dreptate. Nu vom fi liniștiți până nu le obținem", a subliniat Trudeau.
 
Același lucru a fost sugerat și de anumiți analiști americani, dar care nu au prezentat nicio dovadă în acest sens.

Administrația din Iran a respins speculațiile că ar fi doborât avionul de pasageri ucrainean, catalogând aceste idei drept „fără sens".

 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, a declarat joi pe Twitter că țara sa a invitat experți ucraineni și reprezentanți ai Boeing să participe la ancheta referitoare la prăbușirea avionului ucrainean care se deplasa de la Teheran spre Kiev, potrivit CNN.

De asemenea, el a declarat că Iranul a demarat deja o anchetă în acest sens, în concordanță cu regulamentele Organizației Internaționale a Aviației Civile.

Totodată, în cadrul aceluiași mesaj, oficialul a reiterat că țara sa invită toate statele care dețin informații în acest caz să le furnizeze echipei de anchetă. „Am aprecia dacă țările care pot oferi informații comisiei de anchetă ar face acest lucru”, a scris Mousavi.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbușirea aeronavei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri Statelor Unite și celorlalte țări occidentale să publice dovezile că avionul ucrainean, prăbușit în Iran la scurt timp după decolare, a fost doborât, relatează site-ul cotidianului The New York Times.

Zelenski a afirmat de asemenea că ipoteza că avionul a fost doborât „nu poate fi încă eliminată sau confirmată".

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbușirea aeronavei.