ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 50 de gropi comune au fost descoperite în Irak, în zone care s-au aflat sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic (SI), trei astfel de gropi fiind săpate pe un teren de fotbal din orașul Ramadi, a anunțat vineri emisarul special al ONU pentru Irak, Jan Kubis, potrivit AFP.

 ''Probele crimelor odioase'' comise de gruparea jihadistă ultraradicală s-au acumulat pe măsura recuceririi teritoriilor care s-au aflat sub controlul SI, a explicat Kubis în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Conform reprezentantului comunității internaționale, ''peste 50 de gropi comune au fost descoperite până în acest stadiu în mai multe zone din Irak''. Deocamdată nu se cunoaște numărul total al corpurilor aflate în gropile respective, ci doar faptul că în cele trei gropi de la Ramadi se găseau circa 40 de cadavre.

Ramadi, oraș situat la vest de Bagdad, a fost recucerit complet de forțele irakiene în februarie, după luni de confruntări intense cu militanții jihadiști din organizația Stat Islamic.

Armata irakiană, sprijinită de bombardamentele coaliției internaționale antijihadiste conduse de SUA, a recucerit în ultima perioadă teritorii importante din vestul și nordul Irakului ce erau sub controlul SI.

Pe de altă parte, Jan Kubis a atenționat că în Irak criza umanitară se agravează, estimând că o treime din populația irakiană, respectiv 10 milioane de persoane, are nevoie urgentă de asistență. ''Încă două milioane de persoane ar putea fi strămutate până la finalul anului ca urmare a campaniei militare împotriva SI'', a adăugat el.

În acest context, Kubis a lansat un apel la soluționarea crizei guvernamentale grave de la Bagdad, subliniind că gruparea jihadistă profită de pe urma instabilității politice și a absenței reformelor în Irak.