ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Combatanți ai grupării Statul Islamic (SI) „au executat sumar'' 13 locuitori din două sate din nordul Irakului, dintre care unii se revoltaseră împotriva lor în primele ore ale ofensivei armatei irakiene pentru cucerirea Mosulului, a anunțat marți organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), citată de AFP. 

Execuțiile, calificate drept „crime de război'' de către HRW, au avut loc pe 17 octombrie, chiar în ziua începerii vastei operațiuni militare ce vizează recucerirea celui de-al doilea oraș ca mărime al Irakului, ultimul bastion al jihadiștilor în această țară.

În primele ore ale acelei zile, 30 de locuitori din Al-Lazzagah și 15 din Al-Hud, la circa 50 km sud de Mosul, „au atacat combatanți ai SI pentru a-i alunga din satele lor'' pe care ei le ocupau din iunie 2014 și „au ucis 19 membri ai SI'', a explicat HRW într-un comunicat.


„Statul Islamic a ripostat executând în mod extrajudiciar oameni pe care îi capturase în timpul revoltei, precum și civili care nu aveau nimic de-a face'' cu protestul, a declarat dna Lama Fakih, director-adjunct pentru Orientul Mijlociu al HRW, citată în raport.

În total, jihadiștii „au executat'' sumar 13 persoane, inclusiv doi băieți'', a precizat organizația neguvernamentală.


În cele din urmă, forțele de securitate irakiene au ajuns în Al-Lazzagah pe 17 octombrie, apoi în Al-Hud a doua zi.