ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Capitala și marile orașe ale Iranului au avut parte de o noapte liniștită, după mai multe zile de proteste, informează AFP, citat de Agerpres.

De asemenea, în provincie au avut loc mai multe manifestații de susținere a regimului președintelui Rouhani, precizează sursa citată.

În cursul dimineții, televiziunea iraniană a difuzat imaginile cu noi manifestații importante de sprijin față de putere în orașele Ispahan (centru), Machhad (nord-est), Oroumieh (nord-vest), Babol sau Ardebil (nord).

„Suntem toți împreună, în spatele ghidului”, ayatollahul Ali Khamenei, scandau manifestanții, potrivit imaginilor de televiziune.

Manifestanții au reluat sloganurile „Moarte Americii”, „Moarte Israelului” sau „Moarte monafegh-ului” (ipocrit, în limba persană), termen prin care autoritățile îi desemnează pe Mujahedinii Poporului, principalul grup de opoziție în exil, interzis în Iran.

Conform sursei citate, a fost vorba de zeci de mii de persoane care au manifestat în favoarea regimului de la putere și pentru a condamna violențele. 

Autoritățile acuză „grupările contrarevoluționare” și pe Mujahedinii Poporului că au profitat de manifestațiile „legitime” ale populației împotriva dificultăților economice pentru a provoca tulburări.

Armata de elită a puterii, Gardienii Revoluției, a proclamat miercuri încheierea mișcării de contestare, calificată drept „răzvrătire”, care a zguduit Iranul începând din 28 decembrie. Aceste tulburări s-au soldat cu 21 de morți - în majoritate manifestanți - și au dus la arestarea a sute de persoane.

Clasa politică din Iran, atât reformatorii, cât și conservatorii, s-a poziționat împotriva violențelor în cursul manifestațiilor, subliniind totodată necesitatea de a se găsi o soluție la problemele economic, în principal șomajul, care a ajuns la 30 % în rândul tinerilor.