ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele iranian Hassan Rohani a avertizat sâmbătă în legătură cu posibilitatea instalării unor 'guverne și entități teroriste' în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, citând un comunicat postat pe site-ului președinției de la Teheran după întrevederea lui Rohani cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

„Acțiunile teroriste în Siria și în Irak constituie o amenințare serioasă pentru lume", a afirmat Rohani.


El a avertizat că, „dacă nu va exista o luptă serioasă împotriva terorismului în regiune, vom vedea în viitor mai multe guverne și entități teroriste" în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord.

Oficialul iranian a cerut Uniunii Europene să fac „presiuni asupra susținătorilor regionali ai teroriștilor pentru a stopa aceste ajutoare".

„Lupta contra terorismului în Siria și în Irak este prioritatea", a subliniat Rohani, insistând că trebuie „păstrată integritatea teritorială" a celor două țări și că "viitorul Siriei va fi asigurat doar prin votul sirienilor".

Potrivit site-ului președinției de la Teheran, dna Mogherini „a insistat pe necesitatea de a lupta împotriva grupărilor teroriste, mai ales a Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic, n.r.) și a Al-Nusra (fosta filială siriană a Al-Qaida, n.r.), care sunt o amenințare pentru lume".

Conform aceleiași surse, șefa diplomației europene a arătat că „UE are nevoie de cooperarea Iranului, putere-cheie pentru rezolvarea problemelor din regiune".

La Teheran, dna Mogherini s-a mai întâlnit cu ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif, pentru discuții legate de criza siriană. Ea se va deplasa luni în Arabia Saudită, marele rival regional al Iranului.

Iranul susține financiar și militar guvernul sirian împotriva rebelilor și jihadiștilor, acuzând Arabia Saudită și Turcia că ajută grupările rebele armate din Siria, calificate de Damasc drept „teroriste".

Iranul șiit susține de asemenea Irakul, cu populație majoritară tot șiită, în lupta împotriva jihadiștilor sunniți ai Statului Islamic.