Teheranul a avertizat Europa ca va începe îmbogățirea uraniului peste limitele impuse de acordul nuclear din 2015 „în câteva ore”, transmite Al Jazeera.

Ceea ce înseamnă ca afirmațiile Teheranului de pe 1 iulie cu privire la faptul că deja a trecut de limita de 300 de kilograme de uraniu (îmbogățit în proporție de 20%) a fost o minciună.

Potrivit purtătorului de cuvânt al agenției atomice iraniene, pregătirile tehnice pentru îmbogățirea de uraniu va fi încheiată „în câteva ore și îmbogățiarea peste 3,67% va începe. Iar mâine dimineață, atunci când IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU - n.r.) va lua o mostră, noi vom fi depășit 3,67%”.

În plus, Theranul a precizat și că, la fiecare 60 de zile, va respecta tot mai puține dintre angajamentele pe care și le-a luat prin Acordul Nuclear în situația în care nu este protejat de sancțiunile Statelor Unite.
Uniunea Europeană a făcut anunțul de pe 4 iulie după ce, la mijlocul lunii iunie, Teheranul anunțase că va abandona acordul nuclear dacă în termen de maximum 10 zile Franța, Marea Britanie, Germania și China nu găsesc o modalitate de a evita sancțiunile economice ale Statelor Unite.

„Numărătoarea inversă pentru depășirea rezervei de 300 kg de uraniu ușor îmbogățit a început și în 10 zle vom depăși acea limită", declarase pe 17 iunie Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizației Energiei Atomice a Iranului (AEOI).

Ulerior, pe 1 iulie, a anunțat că rezervă de uraniu ușor îmbogățit a depășit limita de 300 de kilograme, ceea ce reprezintă o încălcare directă a prevederilor acordului nucleare (cunoscut și drept "Planul de acțiune comprehensiv comun"). Practic, depășirea rezervei de 300 de kg a confirmat ultimatumul dat Franței, Germaniei, Chinei și Marii Britanii.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews