ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Teheranul a avertizat Europa ca va începe îmbogățirea uraniului peste limitele impuse de acordul nuclear din 2015 „în câteva ore”, transmite Al Jazeera.

Ceea ce înseamnă ca afirmațiile Teheranului de pe 1 iulie cu privire la faptul că deja a trecut de limita de 300 de kilograme de uraniu (îmbogățit în proporție de 20%) a fost o minciună.

Potrivit purtătorului de cuvânt al agenției atomice iraniene, pregătirile tehnice pentru îmbogățirea de uraniu va fi încheiată „în câteva ore și îmbogățiarea peste 3,67% va începe. Iar mâine dimineață, atunci când IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU - n.r.) va lua o mostră, noi vom fi depășit 3,67%”.

În plus, Theranul a precizat și că, la fiecare 60 de zile, va respecta tot mai puține dintre angajamentele pe care și le-a luat prin Acordul Nuclear în situația în care nu este protejat de sancțiunile Statelor Unite.
Uniunea Europeană a făcut anunțul de pe 4 iulie după ce, la mijlocul lunii iunie, Teheranul anunțase că va abandona acordul nuclear dacă în termen de maximum 10 zile Franța, Marea Britanie, Germania și China nu găsesc o modalitate de a evita sancțiunile economice ale Statelor Unite.

„Numărătoarea inversă pentru depășirea rezervei de 300 kg de uraniu ușor îmbogățit a început și în 10 zle vom depăși acea limită", declarase pe 17 iunie Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizației Energiei Atomice a Iranului (AEOI).

Ulerior, pe 1 iulie, a anunțat că rezervă de uraniu ușor îmbogățit a depășit limita de 300 de kilograme, ceea ce reprezintă o încălcare directă a prevederilor acordului nucleare (cunoscut și drept "Planul de acțiune comprehensiv comun"). Practic, depășirea rezervei de 300 de kg a confirmat ultimatumul dat Franței, Germaniei, Chinei și Marii Britanii.