ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raza de acțiune a rachetelor iraniene va fi mărită astfel încât să poată lovi orice țară, dacă Europa amenință Iranul, a declarat șeful adjunct al Gărzii Revoluționare.

Declarația șefului adjunct al Gărzilor Revoluționare iraniene vine după ce Franța a cerut un dialog „fără compromisuri” cu Iranul despre programul său de rachete balistice și o eventuală negociere în legătură cu problema separată a acordului nuclear al Teheranului din 2015 cu puterile mondiale. Iranul susține că programul său de rachete este defensiv și nu este negociabil. 

Raza de acțiune a rachetelor iraniene va crește la peste 2.000 de kilometri, astfel încât orice țară din Europa ar putea fi lovită, a amenințat generalul de brigadă Hossein Salami, citat de agenția de presă Fars, preluată de Reuters și citată de Agerpres. „Dacă am menținut raza (de acțiune a) rachetelor noastre la 2.000 km, nu este din cauza lipsei de tehnologie... Noi urmăm o doctrină strategică”, a spus Salami.

„Până acum nu am simțit Europa ca o amenințare, așa că n-am mărit raza rachetelor noastre. Dar dacă Europa dorește să se transforme într-o amenințare, vom mări raza rachetelor noastre”, a adăugat adjunctul șefului Gardienilor Revoluției. 

Statele Unite au acuzat Iranul, în această lună, că a livrat rebelilor houthi din Yemen o rachetă ce a fost trasă în Arabia Saudită în iulie și au cerut Națiunilor Unite să facă Teheranul responsabil pentru încălcarea a două rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU. 

Șeful Gărzilor Revoluționare ale Iranului, general-maior Mohammad Ali Jafari, a declarat luna trecută că raza de acțiune de 2.000 de kilometri a rachetelor iraniene ar putea viza „majoritatea intereselor și forțelor americane” în regiune și Iranul nu are nevoie să o extindă. 

Potrivit lui Jafari, raza de acțiune a rachetelor balistice se bazează pe limitele stabilite de liderul suprem al țării, ayatollahul Ali  Khamenei, care este șeful forțelor armate. Iranul are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu și unele dintre rachetele sale ghidate, de mare precizie, pot lovi Israelul. 

Reprezentanții SUA au arătat că programul de rachete al Iranului este o încălcare a legislației internaționale, deoarece rachetele ar putea transporta focoase nucleare în viitor. Iranul neagă însă că ar încerca să obțină arme nucleare și afirmă că programul său nuclear este destinat exclusiv uzului civil. 

Statele Unite au impus sancțiuni unilaterale Iranului, declarând că testele sale cu rachete încalcă o rezoluție ONU cerând Teheranului să nu întreprindă activități legate de rachete capabile să transporte arme nucleare.