ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a prezentat public marți dimineață prima rachetă hipersonică a Iranului, numită „Fattah”, al cărei nume a fost dat chiar de ayatollahul Ali Khamenei.

La ceremonie a fost prezent președintele Iranului, Ebrahim Raisi.

Potrivit agenției iraniene de presă Fars News, racheta Fattah are o rază de acțiune de 1.400 de kilometri și poate atinge viteze de 13-15 Mach.

1 Mach reprezintă viteza sunetului, adică 1.224 de km/h.

Din punct de vedere tehnic, este considerat hipersonic un vehicul care poate depăși viteza de 5 Mach.

Fars News susține că racheta Fattah poate lovi Israelul în 400 de secunde și poate străpunge faimosul scut antirachetă Iron Dome al statului evreu.

Odată cu Fattah, Iranul intră în clubul foarte restrâns al țărilor care posedă arme hipersonice, în care conduce detașat Rusia și din care mai fac parte deocamdată doar China și India.

Deși, în ultimii ani, Statele Unite au încercat să recupereze decalajul tehnologic în acest domeniu, ultimele sale teste cu arme hipersonice au eșuat.

Recent, o rachetă hipersonică rusă Kinjal a distrus la Kiev ce puțin o baterie antirachetă americană Patriot.