ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un eventual atac asupra Iranului comis de Statele Unite sau de Arabia Saudită va genera un „război total”, a avertizat joi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în contextul tensiunilor internaționale din ultima perioadă, informează Mediafax.

După ce secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat miercuri în Arabia Saudită că atacurile care au vizat rafinării saudite, atribuite de Washington Teheranului, reprezintă un „act de război”, Mohammad Javad Zarif a atras atenția că un eventual atac asupra Iranului va avea consecințe grave.

Într-un interviu pe care l-a acordat postului CNN, ministrul iranian de Externe a declarat că un posibil atac american ori saudit împotriva Iranului ar avea drept consecință un „război total, cu numeroase victime”, lucru pe care Teheranul pretinde că nu și-l dorește.

Consecințele unui atac al SUA sau Arabiei Saudite împotriva Iranului ar fi „un război total. Fac o declarație foarte serioasă despre apărarea țării noastre. Fac o declarație foarte serioasă că nu ne dorim războiul, că nu vrem să ne angajăm într-o confruntare militară. Noi credem că o confruntare militară bazată pe înșelătorie este groaznică și va avea o mulțime de victime, dar nu vom ezita să ne apărăm teritoriul”, a declarat Mohammad Javad Zarif în exclusivitate pentru CNN.

Întrebat dacă Iranul ar fi pus în situația Arabiei Saudite, cum ar reacționa în cazul unui atac asupra teritoriului suveran iranian efectuat cu rachete de croazieră lansate din Arabia Saudită, ministrul de Externe iranian a acuzat acest scenariu ca fiind o născocire, pusă la cale printr-o campanie de dezinformare.

„Ei inventează acest lucru. De ce vor să facă să pară că (atacul) a fost de pe teritoriul iranian? Yemeniții și-au anunțat responsabilitatea pentru aceasta, au furnizat informații despre aceasta, au răspuns întregii campanii de dezinformare saudite asupra faptului că ei (yemeniții-n.r.) au lansat acest atac împotriva Arabiei Saudite în auto-apărare. Acum, ei (saudiții -n.r.) vor să dea vina pe Iran cu intenția de a obține ceva, și de aceea eu spun că aici e vorba despre agitație pentru război, deoarece se bazează pe minciuni și pe înșelătorie. Dar minți și înșeli atunci când e în interesul tău. Însă aceasta nici măcar nu le servește intereselor lor”, a explicat șeful diplomației iraniene.

La rândul său, secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat miercuri pe Twitter, după întâlnirea cu prințul moștenitor al coroanei saudite, că „Statele Unite sunt alături de Arabia Saudită”, avertizând că „nu va fi tolerat comportamentul amenințător al regimului iranian”.

Și vicepreședintele american Mike Pence a declarat că armata americană este „pregătită” să apere interesele aliaților săi în contextul atacurilor care au vizat rafinării din Arabia Saudită, incidente revendicate de rebelii yemeniți houthi, dar puse de oficialii americani pe seama Iranului. „După acest atac neprovocat, vă promit, suntem pregătiți. Suntem pregătiți să apărăm interesele aliaților noștri, nu vă faceți iluzii”, a susținut Mike Pence într-un discurs rostit marți seară la Fundația Heritage.