ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția iraniană Fars a anunțat că "săptămâna trecută, Armata Rusiei a interceptat comunicațiile militare turcești în care se transmiteau informații despre o lovitură care se pregătea împotriva președintelui Recep Erdogan", inclusiv "instrucțiunile trimise soldaților pentru a-l ucide sau aresta pe șeful statului în stațiunea Marmaris", informează B92.

Aceeași agenție iraniană a mai afirmat că "surse diplomatice au precizat că schimbarea bruscă în politica externă a Turciei ( cu referire la reluarea relațiilor cu Rusia -n.r.) au determinat mai multe state să provoace și să promită sprijin armatei pentru o eventuală lovitură de stat".
 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov, nu a negat informațiile, afirmând doar că "nu are informații despre afirmațiile agenției Fars.

"Nu am asemenea informații și nu știu sursele la care face referire agenția Fars", a spus Peșkov. 
 
Într-un articol de analiză publicat pe un site specializat în Orientul Mijlociu, jurnalistul turc Metin Gurcan susține că lovitura de stat a fost devansată cu 5 ore, tocmai din cauza faptului că autoritățile aflaseră despre ce se pregătește.

Sursele Al-Monitor afirmă că liderii pregătiseră detaliile pentru ca puciul să se desfășoare cu viteza sunetului, între 3 și 5 dimineața, când oamenii dormeau și străzile sunt goale. Dar planul a fost dat peste faptul că serviciul de securitate turcesc MIT a aflat din interceptări radio că ofițeri - cunoscuți pentru simpatia lor față de Gullen, își pregătesc trupele din unități. Șeful Statului Major al Armatei Turciei, generalul Akar(FOTO),  a fost informat de această situație la ora 17, după care a fost convocată o ședință a tuturor capilor de state majore din armată, unde s-a luat decizia închiderii spațiului aerian și interdicția trupelor de a ieși din cazărmi.

În jurul orelor 19:00, complotiștii ar fi realizat că planurile lor au fost expuse și l-au luat ostatic pe generalul Akar, încercând să forțeze o semnătură din partea acestuia pe un ordin către Armată. Șeful Statului Major nu a cedat, astfel că lovitura a fost lansată în jurul orelor 9:30, cu peste 5 ore înainte de ora programată.

Atunci, complotiștii ar fi decis să meargă înainte cu forțele de care au dispus, mici unități trimise pe străzi sub pretextul că ar lupta împotriva teroriștilor.