Leo Varadkar, 38 de ani, este noul premier al Republicii Irlanda. Acesta este de profesie medic, iar părinții săi sunt un imigrant indian și o irlandeză.

Leo Varadkar a fost primul membru al unui guvern irlandez în exercițiu care, în 2015, și-a declarat homosexualitatea, în cursul unui interviu radiofonic.

Esteo alegere ciudată a irlandezilor, o țară unde avortul este interzis, mai puțin dacă viața mamei este în pericol, unde homosexualitatea a fost dezincriminată în 1993 și unde divorțul a fost autorizat doi ani mai târziu.

Ales deputat în 2007, după care a ocupat mai multe posturi de ministru, Leo Varadkar a cunoscut o ascensiune meteorică. Fiul unui medic originar din Bombay și al unei irlandeze infirmiere, el a crescut împreună cu surorile sale mai mari la Dublin. Medic generalist, el a luat rapid virusul politicii, devenind consilier muncipal la vârsta de 25 de ani, după care a intrat în Parlament în 2007, înainte să împlinească 30 de ani. Intrat în Guvern în 2011, el a deținut portofoliile Transporturilor, Turismului și Sportului, iar apoi al Sănătății și al Protecției Sociale. În 2015 el a făcut campanie în favoarea căsătoriei între persoane de același sex și a unei relaxări a legislației cu privire la avort.