ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul irlandez a anunțat organizarea unui referendum în privința avortului, în mai sau iunie 2018, în condițiile în care acesta este ilegal cu excepția cazului în care viața mamei este în pericol. 
  
Avortul este în continuare ilegal în Irlanda, dar interdicția să a fost înscrisă în Constituție doar în 1983, după ce a primit 67% din voturi la un referendum. 
  
În 2013, Irlanda a părăsit cercul foarte restrâns al țărilor europene unde avortul este total interzis, dar nu l-a autorizat decât în cazul unui pericol pentru mamă. Violul, incestul sau malformațiile fetusului nu sunt motive legale de avort, unde o astfel de intervenție este pasibila de o pedeapsă de până la 14 ani de închisoare. 
  
Mii de irlandeze fac însă astfel de intervenții în străinătate, în principal în Marea Britanie. 
  
Guvernul a anunțat și organizarea în octombrie 2018 a unui referendum legat de interzicerea blasfemiei, înscrisă în articolul 40.6.1 al constituției.