ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nou referendum va avea loc în Irlanda, după cel privind legalizarea avortului. De data aceasta, cetățenii vor trebui să decidă dacă sunt de acord să fie abrogate normele constituționale anti-blasfemie.

Consultarea ar urma să aibă loc în  octombrie,  în același timp cu alegerile prezidențiale.

Legislația cu privire la blasfemie a fost introdusă în Constituția acestei țări, majoritar catolice, în 1937.  „Publicarea sau enunțarea unor lucruri blasfemiatoare, răzvrătitoare sau indecente constituie o infracțiune și se pedepsesc conform legii”, prevede Articolul 40 al Legii fundamentale irlandeze.


Referendumul pe această temă este una dintre angajamentele pe care Executivul și le-a asumat în programul de guvernare. ”În privința reputației internaționale a Irlandei, acesta este un pas important”, a declarat ministrul Justiției, Charlie Flanagan.

„Prin îndepărtarea acestei prevederi din Constituție, putem să transmitem un mesaj puternic lumii, potrivit căruia legile împotriva blasfemiei nu reflectă valorile irlandeze, iar noi nu credem că asemenea legi ar trebui să existe”.

Coaliția anterioară de guvernare Fine Gael/Partidul Laburist (2011-2016) a promis și ea un vot asupra acestei legislații, dar nu a convocat un referendum, necesar modificării Constituției.

În 2015, actorul și scriitorul britanic Stephen Fry a fost anchetat în baza legislației cu privire la blasfemie, după ce poliția irlandeză a primit o plângere referitoare la un interviu pe care l-a acordat postului național RTE, în care l-a catalogat pe Dumnezeu drept prost, egoist și „destul de clar un nebun”.