ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Orașul olandez pitoresc Maastricht, care a dat numele pactului ce a creat moderna Uniune Europeană de astăzi, este acum un bastion al euroscepticilor care vor să urmeze Marea Britanie în decizia de a părăsi blocul comunitar.

Armand Vliegen, rezident al orașului, a susținut uniunea pentru o Europă mai integrată atunci când a fost lansat Tratatul de la Maastricht, la începutul anilor 1990. Însă în momentul în care zecile de solicitări de azil s-au materializat într-un „cămin studențesc” construit aproape de locuința sa, acesta a spus că mica sa dorință de a rămâne în UE „s-a evaporat".

„Uniunea Europeană este un dezastru”, spune Vliegen, un programator în vârstă de 40 de ani. „Ar fi trebuit să o părăsim deja”. El și mulți alți membri ai Partidului pentru Libertate, al cărui lider, Geert Wilders, a promis să dirijeze Țările de Jos – unul dintre membrii fondatori ai UE- spre ieșirea din Uniunea Europeană dacă va predomina alegerile din martie.

Câteva sondaje recente arată că Partidul pentru Libertate (Party for Freedom) și-ar putea tripla prezența în Parlament obținând 25% din locuri și devenind partidul majoritar, aflat la conducere, într-un peisaj politic oricum fragmentat, scrie The Wall Street Journal, citat de Zf.ro.

Acesta și alte partide anti Europa au câștigat cele mai multe voturi în Maastricht, cu ocazia alegerilor electorale regionale de anul trecut.

Schimbarea poziției lui Vliegen reflectă același status quo care i-a condus pe cetățenii britanici să voteze în iunie părăsirea uniunii cu 28 de state europene, iar acest lucru începe să câștige teren și în alte state membre.

Lupta Uniunii Europene cu crize economice ca cea provocată de povara datoriei grecilor, dar și primirea a sute de mii de migranți au alimentat opinia Țărilor de Jos cu privire la UE.

Anul trecut Țările de Jos au primit aproape 59.000 de cereri de azil, în creștere față de 17.000 atât cât primiseră în 2013. Afluxul a determinat mai multe proteste în Maastricht, dar și în alte locuri din țară.

Wilders a mai obținut o victorie în referendumul din această vară în care olandezii i-au urmat indicațiile de a se împotrivi unui acord al Uniunii cu Ucraina. „Nu vrem să mai avem de-a face cu Uniunea Europeană de acum”, spune el într-un interviu. „Vrem să fim o țară suverană, nu să fim la mila unor birocrați nealeși în Bruxelles”.

Fiind întrebat despre discuțiile cu privire la „divorțul” dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie în Maastricht, el a răspuns: „Aș fi încântat dacă sfârșitul oficial al UE ar începe în provincia mea”.

Tratatul de la Maastricht a fost semnat de Consiliul European la 7 februarie 1992 în localitatea olandeză Maastricht, fiind cel care a pus bazele Uniunii Europene.