ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Musulmanii din orașul spaniol Granada au participat, sâmbătă, la rugăciunea de seară în parcul istoric numit „Jardines del Triunfo”, care, pentru catolicii din această țară reprezintă un tribut adus Fecioarei Maria.

Primarul din Granada a fost cel care le-a permis musulmanilor să folosească un monument dedicat Fecioarei Maria pentru a sărbători sfârșitul Ramadanului. Localnicii au fost deranjați de gestul edilului, care consideră că a permite o rugăciune islamică în acest loc este o nouă dovadă a stângăciilor primarului și guvernului socialist.
 
În toată Spania, Granada este considerat simbolul „Reconquistei”, cruciada epică ce a durat mai multe secole, prin care spaniolii i-au alungat pe mauri și au pus bazele statului național modern pe care îl cunoaștem. Așa că pare justitficată nemulțumirea ibericilor care au văzut cum sute de imigranți musulmani iau cu asalt „Jardines del Triunfo” pentru a îngenunchia la rugăciunea de seară, la sfârșitul Ramadanului, chiar la picioarele statuii Fecioarei Maria, simbol al lumii creștine.
 
Imaginile au circulat în mediul online și au dat naștere polemicilor și acuzațiilor, partidele politice, chiar și cele moderate, reproșându-i primarului socialist Francisco Cuenca decizia de a acorda comunității islamice tocmai „Jardines del Triunfo”, în care se află statuia atât de dragă catolicilor din acest oraș.

Dacă edilul își apără cu fermitate gestul, susținând că „multiculturalismul nu poate reprezenta o amenințare” și că Granada este un „oraș al bunei conviețuiri și toleranței", pentru majoritatea spaniolilor de aici nu este așa. Mulți se întreabă dacă nu a existat un alt loc pentru ca musulmanii înalțe rugăciuni către Allah și cum de a fost ales tocmai cel în care se află statuia Sfintei Fecioare.

Un politician din Partidul Ciudadanos a afirmat că „primarul confundă toleranța și respectul față de religii cu provocarea„.  
 
Mai mulți credincioși aparținând grupului de dreapta Vox au decis că locul trebuie resfințit, așa că au organizat recitarea „Sfântului Rozariu" în locul unde musulmanii s-au rugat la Allah.