ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Ministerul Sănătății israelian a recunoscut că a trimis mii de persoane în izolare fără niciun motiv după ce a reluat supravegherea telefoanelor mobile.
 
Se bănuiește că aproximativ 12.000 de oameni au primit din greșeală un SMS de la serviciul de informații interne, israelian, Shin Beth, în care li se cerea să se autoizoleze la domiciliu, a declarat un reprezentant al Ministerului Sănătății într-o audiere în comisia parlamentară de specialitate, relatează Agerpres.

La finalul lunii iunie, Israelul a reluat programul privind controversata supraveghere a rețelelor de telefonie mobilă în cadrul măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus. În săptămâna următoare, zeci de mii de israelieni au primit un mesaj în care erau informați că intraseră în contact cu un caz de COVID-19 și că ar trebuie să se autoizoleze, a relatat cotidianul Times of Israel.

De atunci, 150 de angajați ai unei linii telefonice guvernamentale au primit peste 26.000 de apeluri de la persoane care au primit mesajul respectiv. 83% dintre aceste apeluri au fost pentru a protesta împotriva ordinului de autoizolare.

”Dacă cineva ne spune că a fost acasă în perioada menționată în mesaj, atunci îl credem și poate ieși din carantina la domiciliu”, a afirmat un reprezentant al Ministerului Sănătății israelian.
 
Un oficial din cadrul Shin Bet susținea luna trecută că tehnologiile folosite de agenție erau destinate operațiunilor de combatere a terorismului și nu trebuiau folosite pentru urmărirea masivă a cetățenilor israelieni. Nadav Argaman ar fi declarat totuși că dorește ca programul să fie restabilit, după ce acesta a fost eliminat, treptat, în aprilie, în urma unei decizii a Knessetului. Legislativul israelian a luat această măsură ca urmare a unei hotărâri a Înaltei Curți de Justiție, potrivit căreia o astfel de încălcare masivă a drepturilor la  viață și intimitate ale israelienilor trebuie să fie ancorată în formal legislație.

Programul a fost reînnoit pentru o perioadă de trei săptămâni la 1 iulie, ca urmare a celui de-al doilea val al pandemiei.