ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele israelian Reuven Rivlin i-a încredințat, miercuri, lui Benny Gantz mandatul pentru formarea unui nou guvern, după eșecul eforturilor premierului în exercițiu, Benjamin Netanyahu, de a asigura majoritatea pentru un nou cabinet, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Gantz, liderul partidului de centru Albastru și Alb, fost comandant al armatei israeliene, este primul politician în afară de Netanyahu care primește sarcina formării unui guvern al Israelului, după 2008.
 
El are la dispoziție 28 de zile pentru a obține votul Knesset-ului (parlamentul).Netanyahu a renunțat luni la încercarea de constituire a unei majorități în jurul partidului său de dreapta, Likud. El ar putea fi inculpat în urma unor acuzații de corupție.
 
Gantz dispune doar de sprijinul a 54 de parlamentari, iar majoritatea necesară este de 61. În caz de eșec, în Israel vor avea loc noi alegeri; precedentele scrutinuri, în aprilie și septembrie, nu au clarificat situația politică.
 
Mai obișnuit cu câmpurile de luptă decât cu luptele politice, foarte discret, Benny Gantz este o figură respectată. Considerat de centru de presa locală. „Stângist”, corectează partizanii dreptei israeliene și cei ai lui Benjamin Netanyahu, care îl descriu ca „prea rece”, chiar „laxist și prea relaxat”.
 
A fost șeful Forțelor Armate din 2011 până în 2015 și a condus campania dură din Gaza, în 2014,  denumită Proective Edge. A  luptat în campaniile libaneze din 1978, apoi în 1982, în operațiuni tot în Liban, între 1985 și 2000. A condus apoi delicatul Front Nordic, la granița cu Libanul și Siria, și a condus operațiuni de contra-insurgență în Cisiordania și Israel în timpul celei de-a doua Intifade (2000-2005).