ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat că guvernul său va începe construcția unui gard de-a lungul graniței cu Iordania, informează Al Jazeera. În Iordania, Liban și Egipt sunt peste 2 milioane de refugiați, conform ONU.

Scopul acestui gard este împiedicarea refugiaților de a intra în Israel, anunță sursa citată. Netanyahu a anunțat sâmbătă că nu va permite ca "Israelul să fie scufundat de un val de imigranți ilegali și activiști teroriști".

"Israelul nu este indiferent la suferința refugiaților sirieni și africani, dar...suntem o țară mică, foarte mică, fără profunzime demografică sau geografică. De-aceea trebuie să ne controlăm granițele", a afirmat el la reuniunea săptămânală a cabinetului pe care-l conduce.

Anunțul vine la o săptămână după ce Isaac Herzog, liderul opoziției din Israel, a spus sâmbătă că țara sa ar trebui să primească refugiați din Siria, amintind de chinurile evreilor din trecut, care au fugit din calea conflictelor.

Mahmoud Abbas, președintele Palestinei, a cerut de-asemenea Israelului să permită palestinienilor aflați în taberele de refugiați din Siria pentru a intra în teritoriile palestiniene. Granițele acestora sunt însă sub controlul Tel Aviv-ului.

Noul gard, ce va avea peste 30 de kilometri, va fi continuarea celui deja existent, care se întinde peste 240 de km de-a lungul graniței cu Egiptul.

Israel mai are, de-asemenea, un gard care se întinde de-a lungul graniței cu Siria. "Vom înconjura Israelul cu gard sofisticat, ce ne va permite să ne controlăm granițele", a spus Netanyahu.

Cifrele oficiale arată că peste 45.000 de refugiați sunt deja în Israel, majoritatea din Eritrea și Suda. Majoritatea celor care nu sunt în tabere trăiesc în cartiere sărace din Tel Aviv.