ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raidul israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat prin care IDF a reușit să elibereze patru ostatici capturați de Hamas, s-a soldat cu moartea a 274 de persoane, inclusiv copii, acuză oficialitățile din Gaza, citate de Antena 3. Raidul a provocat indignare, iar UE l-a numit "un masacru". Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, bilanțul morților a crescut la 274 de persoane, iar alte peste 698 au fost rănite, afirmă AlJazeera.

Ministerul Sănătății din Gaza a publicat numele a 86 de persoane din cei 274 de oameni despre care susține că au fost uciși de trupele statului evreu. Printre cei 274 de morți în urma incursiunii armatei israeliene se numără cel puțin 64 de copii, 57 de femei și 37 de bătrâni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Operațiunea militară, care a avut loc sâmbătă, timp de două ore, a dus la eliberarea următorilor cetățeni israelieni: Noa Argamani, în vârstă de 26 de ani, Almog Meir Jan, în vârstă de 22 de ani, Andrei Kozlov, în vârstă de 27 de ani, Shlomi Ziv, în vârstă de 41 de ani.

Ei fuseseră răpiți de gherilele Hamas de la festivalul de muzică Nova în timpul raidurilor din 7 octombrie 2023. Cei patru au fost readuși în Israel, potrivit BBC. Pe de altă parte, palestinieni  acuză că în operațiunea de eliberare a celor patru ostatici, forțele israeliene au ucis și alți ostatici evrei. Într-o înregistrare video difuzată de aripa militară a Hamas au fost prezentate detalii despre trei prizonieri israelieni care ar fi fost uciși de armata israeliană.

Aceștia au fost uciși în timpul operațiunii care a fost efectuată ieri pentru eliberarea a patru prizonieri israelieni, a precizat gruparea armată.

Șeful diplomației UE vorbește de un "masacru al civililor" la Nuseirat

Armata israeliană a comunicat propriul său bilanț în urma operațiunii de salvare a ostaticilor și susține că mai puțin de 100 de persoane au fost ucise în timpul acestei intervenții la Nuseirat.

Întoarcerea ostaticilor la familiile lor a fost sărbătorită în Israel. Mai mulți  lideri politici internaționali, inclusiv președintele american Joe Biden, au salutat vestea eliberării lor.

Alți lideri au insistat asupra costului în vieți omenești al operațiunii israeliene. Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat "în termenii cei mai fermi" această acțiune.

"Relatările din Gaza despre un alt masacru al civililor sunt îngrozitoare", a scris Borrell pe rețeaua X. În Israel, Politicianul centrist Benny Gantz a demisionat din cabinetul de război al Israelului, lăsându-l pe premierul Benjamin Netanyahu să se bazeze mai mult pe aliații de extremă dreapta. Și generalul de brigadă Avi Rosenfeld și-a dat demisie, el fiind primul comandant militar de luptă israelian care demisionează de la 7 octombrie, relatează The Times of Israel.

În scrisoarea sa de demisie, acesta a scris că a eșuat în misiunea sa de a proteja civilii israelieni din orașele și satele din lungul Fâșiei Gaza.