ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis sâmbătă primele represalii împotriva unor state membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU, în urma rezoluției prin care acest organism a cerut oprirea colonizării în Cisiordania, transmite agenția EFE.

Astfel, Israelul și-a rechemat 'pentru consultări' ambasadorii din Noua Zeelandă și Senegal și a revocat invitația adresată ministrului de externe senegalez pentru o vizită în Israel.

Conform unor surse din cadrul executivului israelian, premierul Netanyahu a dispus de asemenea suspendarea ajutorului economic acordat acestui stat african.

Noua Zeelandă și Senegal au votat în favoarea rezoluției alături de toți ceilalți 8 membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Cu doi dintre acești membri Israelul nu are relații diplomatice, respectiv Malaezia și Venezuela.

Dintre cei 5 membri permanenți (SUA, Rusia, Franța, Marea Britanie și China), SUA s-au abținut, iar celelalte voturi au fost de asemenea în favoarea rezoluției, care a fost astfel adoptată datorită abținerii americane.

Ultima dată când Washingtonul nu și-a exercitat în Consiliul de Securitate dreptul de veto în cazul unei rezoluții împotriva Israelului a fost în anul 1981, atunci în contextul conflictului arabo-israelian.