ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce Pentagonul este tot mai preocupat de „un atac al Iranului asupra Israelului dinspre Siria în zilele următoare”, iar secretarul american al Apărării, James Mattis, prevede că o confruntare Israel-Iran este inevitabilă, la Tel Aviv se fac pregătiri de război.
 
 Parlamentul israelian a votat luni în favoarea unei legi care permite premierului și ministrului apărării să decidă intrarea în război fără să reunească guvernul, pe fondul tensiunilor crescânde între Israel și unii dintre vecinii săi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Legea, care a primit 62 de voturi pentru și 41 împotrivă, oferă cabinetului restrâns de securitate responsabilitatea de a decide o operațiune militară sau războiul fără să discute cu restul guvernului. Un paragraf precizează însă că, în caz de 'condiții extreme', premierul și ministrul apărării pot hotărî, singuri, o astfel de operațiune.

Inițiat de ministra justiției, Ayelet Shaked, proiectul este un amendament la o lege fundamentală care, anterior, dădea numai guvernului, în prezența majorității miniștrilor, posibilitatea de a decide dacă lansează o operațiune militară. 
 
Ayelet Shaked a justificat acest amendament explicând în Knesset (parlamentul monocameral) că, 'în actuala situație securitară, trebuie ca activitatea guvernului și a cabinetului să devină mai eficientă'. Legea a fost votată într-un context de tensiuni cu palestinienii, în timp ce, de la 30 martie, manifestațiile din Fâșia Gaza, de-a lungul graniței cu Israelul, au dat loc la altercații cu forțele israeliene în care 45 de palestinieni și-au pierdut viața.

Pe de altă parte, ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a avertizat joi că țara sa va avea în vizor orice tentativă de 'implantare militară' a Iranului în Siria, după un atac în această țară, la 9 aprilie, atribuit statului evreu. Ferindu-se să fie antrenat în conflictul sirian, Israelul a efectuat zeci de atacuri asupra unor poziții ale regimului sau convoaie de arme prezentate ca originare din Iran și destinate mișcării șiite libaneze Hezbollah, inamic al statului evreu și care îl sprijină pe președintele sirian, Bashar Al-Assad.