ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul nu va accepta limitări privind „acțiunile” sale în Siria nici din partea Rusiei, nici din partea altei țari, a declarat luni ministrul israelian al apărării Avigdor Lieberman, la o săptămână după un raid mortal la Damasc atribuit statului evreu, scrie Jerusalem Post.

„Vom menține libertatea totală de acțiune și nu vom accepta nici o limitare atunci când vine vorba de apărarea intereselor noastre de securitate”, a declarat Lieberman într-un interviu,  ca reacție la o întrebare privind criticile Rusiei față de atacul recent.  Oficilalul israelian a adăugat: „Nu vrem să-i provocăm pe ruși, avem o linie de dialog deschisă la nivel de ofițeri superiori. Rușii ne înțeleg și este un fapt că de ani de zile am reușit să evităm fricțiunea (militară) cu ei în Siria”.

O bază aeriană situată în provincia Homs, în centrul Siriei, a fost vizată la 9 aprilie de un raid pe care regimul de la Damasc și aliații săi rus și iranian l-au atribuit Israelului. Cel puțin 14 combatanți pro-regim, între care iranieni, au fost uciși în acel bombardament, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). 

Oficiali israelieni au refuzat să confirme responsabilitatea țării lor în acest atac. 

Președintele Vladimir Putin i-a cerut apoi premierului israelian Benjamin Netanyahu să se „abțină de la orice acțiune care ar destabiliza și mai mult situația” în Siria. Rusia este unul dintre cei mai fideli susținători ai președintelui Bashar al-Assad. 

De la declanșarea războiului în Siria, în 2011, Israelul a încercat să nu fie atras în conflict, chiar dacă armata israeliană a efectuat în ultimii ani zeci de atacuri împotriva unor poziții ale regimului sirian sau asupra unor convoaie de arme prezentate ca provenind din Iran și destinate  mișării șiite libaneze Hezbollah, aliată a Teheranului și Damascului. 

Netanyahu și-a exprimat recent „sprijinul total” pentru atacurile coaliției occidentale conduse de SUA în cursul week-end-ului împotriva Siriei față de presupusul atac cu arme chimice.