ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru serviciile de informații israeliene, atacul occidental din Siria nu și-a atins obiectivele. „Dacă președintele Trump a ordonat loviturile aeriene doar pentru a dovedi că Statele Unite au ripostat la utilizarea armelor chimice de către regimul Bashar al- Assad, atunci acest obiectiv a fost atins”, a declarat un oficial al serviciilor secrete israeliene pentru site-ul israelian Ynetnews. „Dar dacă ar fi vorba de alte obiective, cum ar fi paralizarea capacității de lansare a armelor chimice sau descurajarea lui Assad de a recurge din nou la ele, atunci există multe dubii că oricare dintre aceste obiective a fost atins”.

Această afirmație coincide în mare parte cu aceea făcută de un alt ofițer de informații de la Tel Aviv, care, la rândul său, a pus sub semnul îndoielii eficiența atacului SUA, Franței și Marii Britanii împotriva unor ținte din Siria. „Declarația de „misiune îndeplinită”, conform căreia capacitățile lui Assad de a folosi arme chimice a fost lovită, nu are niciun temei”, a afirmat pentru presa israeliană ofițerul Mossad.

Dacă aceste comentarii ale oamenilor Mossadului vor atârna greu, este posibil ca presiunea Israelului asupra Occidentului de a lovi ținte din Siria să continue și să fie chiar mai accentuată.

Și asta pentru că Israelul susține, prin vocea ministerului Apărării și prin cea a Mossad, că președintele Assad ar fi păstrat 5-10% din stocurile sale de arme chimice după semnarea unui acord de dezarmare a Siriei, din septembrie 2013, și a făcut încercări pentru a ascunde ceea ce a mai rămas, susține YnetNews.

În paralel, luni,  doi miniștri israelieni avertizau că Israelul va continua ''să acționeze'' împotriva Iranului în Siria, afirmație făcută la aproape o săptămână de la un atac atribuit statului evreu și care a costat viața a șapte iranieni în țara vecină cuprinsă de război.

Teheranul, inamic declarat al Israelului, este unul dintre principalii aliați ai lui Bashar Al-Assad în conflictul din Siria și a avut un rol important în recentele victorii ale trupelor guvernamentale.
De la izbucnirea războiului în Siria, în 2011, Israelul a încercat să nu fie antrenat în conflict, dar a bombardat zeci de obiective, poziții ale regimului sirian sau convoaie cu arme cu destinația Hezbollah.

Site-ul italian Occhidellaguerra.it scrie, într-un articol pe această temă, că, dacă aceste declarații ale oficialilor serviciilor secrete israeliene sunt citite printre rânduri, mesajul este unul mai clar decât pare. Astfel, dacă statul evreu crede că Bashar al- Assad deține încă un control deplin asupra presupusului său arsenal chimic, atunci Israelul se va considera autorizat să lovească din nou teritoriul sirian. Sau, în condițiile în care scopul său declarat rămâne prezența Iranului la frontierele sale, Israelul va cere Occidentului să depună eforturi suplimentare împotriva guvernului sirian.