ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Teatrul Shakespeare’s Globedin Londra a stârnit stupoare și indignare după ce a anunțat că pune în scenă o piesă în care personajul principal, Ioana dArc, va fi „non-binară”.

Piesa în care eroina națională a Franței, canonizată de Biserica Catolică, este batjocorită astfel va avea premiera pe 25 august, scrie Daily Mail.

Instituția care poartă numele teatrului înființat de Shakespeare a anunțat că piesa „I, Joan” o va prezenta pe Ioana dArc ca pe „un conducător legendar care folosește (despre sine) pronumele ei/lor” („they/them”).

Teatrul a adăugat:

„Revoltându-se împotriva așteptărilor lumii, punând sub semnul întrebării genul binar, Ioana descoperă că puterea LOR și credința LOR (adică a ei) se răspândesc cu iuțeala focului.”

Frank Furedi, profesor emeritus de sociologie la Universitatea din Kent, a reacționat dur la această mutilare a istoriei pentru a răspunde la cererile „diversității”:

„Este o prădare a istoriei pentru a legitima concepții de azi.”

El a adăugat că pentru francezi, Ioana dArc„este o persoană foarte specială. Rolul ei a fost cu atât mai eroic cu cât a fost femeie.”

Autoarea piesei, Charlie Josephine, care se declară și ea non-binară, afirmă că Ioana dArc„transgresa genul într-o epocă în care acest lucru era periculos”.

Directoarea teatrului, Michelle Terry, s-a apărat în fața valului de critici și de ironii, afirmând că punerea în scenă „oferă pur și simplu posibilitatea unui altfel de punct de vedere”.       ”.

Și a adăugat:

„Shakespeare nu se temea de lucrurile incomode. Nici noi.”

Interesant este că viziunea șuie a teatrului londonez a iritat și cercurile de stânga. Adică pe feministe. Acestea se văd deposedate de unul dintre simbolurile pe care le prețuiesc mult.

Scriitoarea feministă Victoria Smith a acuzat Globe de „sexism” pentru că sugerează că „femeile care ies din tiparele genului lor nu sunt femei adevărate”.

O altă feministă convinsă, scriitoarea JK Rowling, a declarat ironic:

„Urmează: Napoleon a fost femeie pentru că a fost înfrânt la Waterloo.”