ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul Ionuț Tene a scris un editorial pentru napocanews.ro în care argumentează cum concursul Eurovision nu mai e de mult unul de muzică, ci unul geopolitic. Ucraina și Rusia s-au luptat pentru acest titlu, iar în cele din urmă victoria a revenit melodiei ”1944” a cântăreței Jamala din partea Ucrainei, deși votul popular l-a obținut melodia „You Are The Only One” a rusului Sergey Lazarev.

Ionuț Tene prezintă în continuare o analiză asupra melodiei cântăreței Jamala ”care elogiază comunitatea tătărească din Crimeia, care în timpul războiului germano-sovietic din anii 1941 – 1944 s-a aflat de partea lui Adolf Hitler și a ocupantului nazist”.

”Când mă întorceam cu mașina din Moldova prin ”țintutul secuiesc” înțesat de steaguri ale Ungariei am auzit la radio o știre interesantă: că se bat pentru victoria de la Eurovision melodiile Ucrainei și Rusiei. Am pariat cu soția că sunt sigur că va câștiga interpreta Ucrainei pentru că Eurovison de mult nu mai e un concurs de muzică, ci unul geopolitic. Așa și a fost, seara când am deschis televizorul se aplauda victoria melodiei ”1944” a cântăreței Jamala din partea Ucrainei, deși votul popular l-a obținut melodia „You Are The Only One” a rusului Sergey Lazarev. Juriul a insistat să câștige Ucraina, deși alte melodii erau mai bune. Au intervenit interesele geopolitice ca Ucraina să câștige o melodie despre tătarii din Crimeia deportați de Stalin în mai 1944, fapt ce i-a sensibilizat pe diriguitorii și păpușarii bruxellezi ca să mai irite încă o dată Rusia, deși votul popular a fost favorabil rusului. Pentru UE și SUA umilința împotriva Rusiei trebuie să fie și în cadrul unui concurs muzical. Rusia cea rea trebuie să părăsească Crimeia, dăruită cadou de Hrusciov Kievului în 1954, ca să câștige concursul geopolitic Eurovision? Dar lucrurile sunt mai grave decât credem noi. Melodia câtăreței Jamala elogiază comunitatea tătărească din Crimeia, care în timpul războiului germano-sovietic din anii 1941 – 1944 s-a aflat de partea lui Adolf Hitler și a ocupantului nazist. Bărbații tătari s-au înrolat în celebrele divizii Waffen SS organizate pentru populația musulmană în urma înțelegerii dintre Adolf Hitler și muftiul Ierusalimului.

În data de 1 decembrie 1941, un memorandum secret, emis de Hitler, autoriza crearea a două mari unități musulmane: Turkestanisch Legion, compusă din voluntari musulmani proveniți din Asia Centrală, precum turkmeni, uzbeci, kazahi, kirghizi, tadjici și karakalpaci, și Kaukasisch-Mohammedan Legion, alcătuită din azeri, daghestanezi, avari, lezgini, ceceni, karaceai și inguși. Pe 14 decembrie, același an, Marele Muftiu al Ierusalimului, Hajj Amin el-Huseini, se deplasa personal la Berlin pentru a binecuvânta crearea noii divizii musulmane din cadrul SS-ului. Pe lângă aceste legiuni, a fost alcătuită o unitate separată destinată încorporării voluntarilor tătari. Cunoscuta Wolgtatarische Legion avea să fie înființată în ianuarie 1942 pe pământul Poloniei. Fuhrer-ul declarase cu gura lui în decembrie 1942: "Consider că între aliații noștri doar musulmanii sunt oameni demni de încredere. Mă pot baza oricând pe ei, nu văd deloc un pericol în crearea unor unități complete de musulmani”, a scris Ionuț Tene pentru napocanews.ro.

Citiți AICI articolul integral