Facebook a închis 23 de pagini în Italia, printre care multe care susțineau partidele conservatoare aflate la guvernare, Liga, formațiunea vicepremierului Matteo Salvini, și Mișcarea Cinci Stele a vicepremierului Luigi di Maio.  Motivul: difuzarea de știri false și încălcarea altor reguli ale rețelei.

Survenită pe fondul temerilor conform cărora știrile false ar putea afecta campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, acțiunea a fost inițiată ca răspuns la o investigație întreprinsă de Avaaz, organizație civică globală, despre care presa italiană scrie că ar fi finanțată de George Soros. Este vorba de aceeași  Avaaz, pro migranți, care în 2018 făcea campanie pentru ca Salvini să nu fie votat. Presa italiană a dezvăluit în 2008 agenda globalistă a Avaaz, finanțată de magnatul american, și care ar fi încercat să influențeze alegeri din Italia, SUA, Canada, Franța, Marea Britanie, dar și pentru propaganda anti Assad.

„Am înlăturat o serie de conturi false și duplicate care încălcau politicile noastre privind autenticitatea, precum și mai multe pagini pentru schimbarea numelui acestora”, a anunțat luni, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Facebook.  Comunicatul mulțumește organizației Avaaz pentru semnalarea îngrijorărilor sale și subliniază că Facebook este ”focusat pe protejarea integrității alegerilor pe teritoriul UE și în lume".

La rândul său, Avaaz precizează într-un comunicat că paginile care au fost închise aveau în total 2,46 de milioane de urmăritori și erau folosite pentru a difuza știri false sau mesaje împotriva imigranților, a vaccinurilor sau evreilor.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews