ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Paolo Gentiloni a depus luni seară jurământul împreună cu membrii cabinetului de miniștri în prezența președintelui Sergio Mattarella. Gentiloni este cunoscut drept un aliat apropiat al lui Matteo Renzi și un loialist al Partidului Democrat, însă decizia sa de a păstra aproape neschimbată componența executivului i-a atras critici din partea partenerilor de coaliție, transmite BBC.

Gentiloni (62 de ani) se confruntă cu o adevărată criză bancară și cu o proliferare a formațiunilor antisistem și eurosceptice, precum Liga Nordului și Mișcarea Cinci Stele (M5S).

Însă, premierul trebuie să treacă de votul de încredere al parlamentarilor, deși o mică formațiune de centru-dreapta a amenințat că va părăsi coaliția de guvernare, nemulțumită de păstrarea aproape intactă a cabinetului de miniștri promovat de Matteo Renzi.

Printre cei care își vor păstra funcția se numără ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, care conduce eforturile de salvare a băncii Monte dei Paschi di Siena, al treilea cel mai mare creditor din Italia.

De asemenea, cei care vor rămâne la putere sunt și miniștri Apărării, Industriei, Sănătății și Justiției. Poziția de ministru de Externe a trecut la democratul Angelino Alfano, care a condus până în prezent ministerul de Interne.

Matteo Renzi și-a depus miercuri demisia, după ce alegătorii italieni au respins în mod covărșitor agenda de reforme constituționale propuse de guvernarea sa.

Formațiunile de opoziție au respins ideea formării unui executiv de uniune națională. Populiștii M5S au amenințat chiar că vor boicota sesiunea parlamentară de aprobarea a noului Guvern.

Gentiloni a condus în ultimii doi ani ministerul de Externe. Anterior, acesta a condus în perioada 2006-2008 ministerul Comunicaților. Originar din Roma, acesta deține titlul de nobil de Filottrano. Înainte de a fi ales ca parlamentar în 2001, acesta a lucrat ca jurnalist la o publicație ecologică.