ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul șef al guvernului italian, Matteo Renzi, a fost reales detașat duminică în fruntea Partidului Democrat (PD, centru-stânga), la putere în Italia, cu legitimitatea unor alegeri primare cu o mobilizare la vot mai mare decât se preconiza, transmite AFP.

Potrivit rezultatelor parțiale, citate de Reuters, Renzi a obținut circa 72% din voturile de la alegerile interne, organizate în cabine de vot improvizate în întreaga țară și la care s-au prezentat circa 2 milioane de membri de partid.

Ministrul Justiției, Andrea Orlando, a fost votat de 19%, în timp ce guvernatorul regiunii sudice Puglia, Michele Emiliano, a primit circa 9% din voturi.

Ambii oponenți, ca și premierul Paolo Gentiloni, l-au sunat pe câștigător să-l felicite, iar Renzi a susținut un discurs al victoriei la sediul partidului.

„Este o responsabilitate extraordinară, mulțumesc din toată inima acestei comunități de femei și bărbați care cred în Italia, înainte împreună", a scris pe Twitter Renzi, citat de AFP.

„O poveste cu totul nouă începe", a arătat fostul șef al guvernului de la Roma, în discursul victoriei, asigurând că nu se pune problema unei răzbunări după umilința referendumului constituțional care l-a împins să demisioneze de la conducerea executivului.

„Nu este a doua repriză a aceluiași meci, este un nou meci", a insistat Renzi, înainte de a reveni la dezbaterea din jurul coaliției guvernamentale pe care ar lua-o în considerare în caz de victorie la viitoarele alegeri legislative, prevăzute cel mai târziu la începutul lui 2018.