ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vaccinul anti-COVID AstraZeneca este privit cu reticență de state precum Italia și Germania din punct de vedere al eficienței în cazul persoanelor în vârstă, chiar dacă serul a fost autorizat vineri de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Cele două țări au anunțat că vor folosi vaccinul cu precădere în cazul populației tinere.
 
Autoritățile din Italia și Germania susțin că vaccinul anti-COVID AstraZeneca nu a fost suficient de mult testat în cazul persoanelor în vârstă pentru a-și demonstra eficiența.
 
Agenția italiană a medicamentelor (AIFA) a autorizat sâmbătă vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 pentru toți adulții. Experții au recomandat, însă, alternative pentru persoanele în vârstă de peste 55 de ani, notează Agerpres.
„AIFA autorizează vaccinul AstraZeneca pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele de peste 18 ani, în conformitate cu recomandarea EMA”, dar există „un grad de incertitudine” legat de eficiența sa pentru cei în vârstă de peste 55 de ani, a anunțat agenția italiană, care argumentează că această grupă de vârstă este „slab reprezentată” în testele făcute pentru omologarea vaccinului.
 
Drept urmare, până când va obține mai multe informații, agenția italiană a recomandat „folosirea preferențială a vaccinului AstraZeneca pentru subiecții cu vârste între 18 și 55 de ani” și propune „folosirea preferențială a vaccinurilor ARN mesager (Pfizer, Moderna – n.r.) pentru subiecții mai în vârstă și/sau mai fragili”.

Vineri, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat undă verde utilizării în Uniunea Europeană a vaccinului AstraZeneca/Oxford pentru oricine a împlinit 18 ani, fără limită de vârstă.

Și autoritatea pentru vaccinare din Germania a reiterat recomandarea ca vaccinul anti-COVID AstraZeneca să nu fie folosit pentru bătrâni. Experții germani au apreciat că nu există suficiente date pentru a stabili eficiența vaccinului la persoanele de peste 65 de ani.