Iugoslavia 1999: Cronica unei agresiuni

La 24 martie 1999, NATO a declanșat bombardamentele împotriva Republicii Federale Iugoslavia, cu scopul de a-l determina pe liderul sârb Slobodan Miloșevici să pună capăt luptelor cu organizațiile paramilitare albaneze din Kossovo și să își retragă trupele din această provincie.
Chiar dacă nu a fost formulată o declarație de război, iar oficialii din conducerea NATO au menționat că Alianța nu a urmărit schimbarea regimului de la Belgrad, acțiunea militară împotriva Iugoslaviei a avut toate caracteristicile unei agresiuni. Pactul Nord-Atlantic este o alianță defensivă, iar acțiunile militare sunt autorizate numai atunci când una dintre țările membre este atacată. Pe de altă parte, provincia Kosovo, chiar dacă a avut până în 1990 un statut autonom, a aparținut de drept Iugoslaviei, fiind leagănul civilizației și spiritualității sârbești, forțarea retragerii armatei echivalând cu încălcarea suveranității naționale. Timp de aproape trei luni, omenirea a trăit cu teama izbucnirii unui nou război mondial. Chiar dacă trupele sovietice nu au ocupat după 1945 teritoriul sârbesc, iar țara nu a aderat la Tratatul de la Varșovia, Iugoslavia a fost aliata Rusiei, bombardarea Belgradului putând atrage o ripostă armată din partea Moscovei. China, o altă super-putere militară, a fost la un pas de a rupe relațiile diplomatice cu S.U.A., după ce mai multe bombe au căzut pe clădirea Ambasadei din Belgrad, provocând numeroase victime. Acțiunea militară NATO nu a primit aprobarea Consiliului de Securitate al O.N.U. Mai mulți șefi de stat și de guvern ori lideri religioși au condamnat, la rândul lor, agresiunea împotriva Iugoslaviei. Aflat în vizită la București, Papa Ioan Paul al doilea a semnat împreună cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpașu, o declarație prin care Vaticanul și Patriarhia Română cereau încetarea bombardamentelor și demararea negocierilor pentru lichidarea acestui focar de război.
Poziția României la nivel de stat a fost, însă, una diferită. Din dorința de a nu fi respinsă în viitoarele negocieri de aderare la NATO, România nu numai că nu a condamnat acțiunea militară, dar a pus la dispoziția Alianței spațiul aerian, ceea ce Ungaria, stat deja membru NATO, refuzase să facă. Bombardamentele au luat sfârșit pe 11 iunie 1999, când Slobodan Miloșevici a acceptat să își retragă armata din Kossovo, pentru a face loc trupelor KFOR. Peste 9 ani, Provincia Kosovo avea să își proclame independența. Suveranitatea statelor mici s-a dovedit a fi, încă o dată, o utopie.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

Teoria conspirației se confirmă. Numărul de decese atribuit vaccinurilor anticovid a fost mușamalizat - STUDIU

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Cum arată misteriosul tablou oferit de Putin lui Trump - FOTO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)