Jacques Chirac, președinte al Franței în perioada 1995-2007, a murit joi, la vârsta de 86 de ani, a anunțat familia fostului lider de la Palatul Elysee, potrivit presei internaționale, citate de Mediafax

„Președintele Jacques Chirac a murit în această dimineață, înconjurat de familie, în liniște”, a anunțat joi ginerele fostului lider francez.

Fostul șef de stat, care pe 29 noiembrie urma să împlinească 87 de ani, a suferit, în 2005, un accident vascular cerebral, în urma căruia starea lui de sănătate s-a deteriorat semnificativ.

Primar al Parisului, ministru, prim-ministru și, în cele din urmă, președinte, Jacques Chirac a avut o carieră politică de peste 40 de ani, umbrită în ultimii ani ai vieții sale de unele acuzații de corupție. Ales președinte al Republicii Franceze pentru două mandate, Chirac este cunoscut pentru faptul că s-a opus intervenției americane în Irak, în anul 2003, precum și pentru adoptarea monedei Euro de către Franța în timpul președinției sale. 

În calitate de președinte al Franței, Jacques Chirac a vizitat România în perioada 21-22 februarie 1997, în timpul președinției lui Emil Constantinescu, și l-a primit pe fostul președinte Ion Iliescu pe 21 noiembrie 2003 în vizită la Palatul Elysee. 

Ultima vizită a acestuia în România a fost în septembrie 2006, la Sommet-ul Francofoniei, găzduit, prin rotație, de București. Politicianul francez a murit joi, 26 septembrie 2019.

Parlamentarii Adunării Naționale de la Paris au ținut joi un moment de reculegere în memoria lui Jacques Chirac. Ambasada Franței la București și-a exprimat, la rândul ei, regretul pentru pierderea acestui „mare om de stat”, invitându-i vineri pe români să semneze într-o carte de condoleanțe ce va fi deschisă pe pagina web a instituției

„Franța este în doliu după moartea lui Jacques Chirac, om de Stat, un mare european și prieten al României, țară pe care a vizitat-o de mai multe ori, în special, cu ocazia Summit-ului Francofoniei din 2006. Așa cum a spus și Președintele Republicii, Jacques Chirac a fost un om « care a știut să reprezinte Națiunea în diversitatea și complexitatea sa ». Cu ocazia zilei de doliu național, decretat de președintele Emmanuel Macron, luni, 30 septembrie, steagurile Ambasadei vor fi coborâte în bernă și pe site-ul ambasadei, va fi deschisă o carte de condoleanțe online, pentru toți cei care doresc să aducă un omagiu Președintelui Jacques Chirac”, se arată într-un mesaj publicat vineri pe pagina de social media a Ambasadei Franței la București.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews