ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Theresa May a anunțat că în luna martie va invoca articolul 50 care va începe procedura de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, procedură care conține o perioadă de 2 ani de negocieri privind "divorțul".

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a lansat sâmbătă un semnal de alarmă puternic privind felul în care se vor desfășura aceste negocieri. Oficialul european susține că vor încerca să producă o destabilizare printr-o tactică de a promite lucruri diferite statelor membre ale Uniunii.

„Marea Britanie va încerca să divizeze procesul decizional la nivelul celor 27 de state membre UE. Cele 27 de state membre nu știu încă, dar britanicii știu bine ce abordare să aibă. Ar putea promite unei țări A un lucru, țării B alt lucru și țării C altceva, astfel că se va ajunge să nu existe un front comun în negocieri", a declarat Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat postului german de radio Deutschlandfunk și citat de Reuters.

O astfel de destabilizare ar putea avea efecte devastatore pentru Uniunea Europeană care se confruntă cu probleme precum criza financiar-economică a Greciei, valul mare de refugiați care se înghesuie la granițele Uniunii sau o răcire a relațiilor cu Statele Unite în contextul instalării lui Donald Trump la Casa Albă.

Pe lângă toate acestea, situația ar putea fi schimbată și de rezultatele alegerilor ce vor avea loc în acest an în țări precum Germania, Franța și Olanda, unde candidați populiști sau extremiști beneficiează de rezultate foarte bune în sondajele de opinie.