Președintele Comisiei Europene a livrat un discurs pasional în apărarea ideologului comunismului, Karl Marx, în momentul comemorării a 200 de ani de la nașterea acesuia, informează The Express.

Chiar dacă membri ai Congresului american, dar și numeroși demnitari din foste țări comuniste i-au cerut președintelui Juncker să nu participe la aniversarea lui Marx, acesta nu a ținut cont de critici, notează sursa citată.

Mai mult decât atât, Juncker i-a apărat moștenirea ideologului comunismului. Acesta a spus că „Marx a fost un filozof care a gândit în viitor și a avut apirații creative. Astăzi apare ca simbol al unor lucruri pentru care nu este responsabil și pe care nu le-a cauzat, deoarece mult din ce a scris a fost rescris sens opus”.

„Trebuie să-l înțelegem pe Marx în contextul vremii sale și să nu avem prejudecăți atunci când îi facem cronica”, a continuat el.

Vorbind despre influența politică a lui Marx asupra politicii moderne, președintele Comisiei Europene a declarat că „misiunea vremii noastre” este să îmbunătățim drepturile sociale. „Uniunea Europeană nu este construcție defectă, ci instabilă. Este instabilă pentru că, până-n zilele noastre, dimensiunea socială a Uniunii Europene rămâne veriga slabă în integrarea europeană. Trebuie să schimbăm asta”.

Aceste declarații au fost făcute în Biserica lui Constantin din Trier, edificiu ridicat de Împăratul Roman Constantin cel Mare, primul lider creștin al marelui Imperiu.

Anterior, demnitari ai partidului lui Viktor Orban i-au înmânat o scrisoare lui Juncker, în care au scris că „ideologia marxistă a dus la moartea a zeci de milioane de oameni și a ruinat viețile a alte sute de milioane. Sărbătorirea fondatorului său este o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor”.

Discursul lui Juncker a fost întrerupt de către un protestatar, dar forțele de securitate l-au blocat și l-au evacuat din Biserica.

În dimineața aceleiași zile, Juncker a participat la dezvelirea unei statui a lui Marx, monument primit cadou de către orașul Trier din partea Partidului Comunist Chinez.  Luxemburghezul Juncker este cetățean de onoare al orașului Trier.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews