ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jean-François Bohnert, procuror general la Reims, Franța, a fost ales de către Ministrul francez al Justiției, Nicole Belloubet, pentru a conduce Parchetul Național Financiar (P.N.F.), a anunțat marți Youssef Badr, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Justiției, într-o postare pe Twitter, informează cotidianul Le Figaro.

Numirea sa a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii din Franța, care va da un aviz consultativ. Jean-François Bohnert ar urma să devină succesorul lui Eliane Houlette la conducerea acestui parchet, conceput ca o forță de atac împotriva marilor infracțiuni financiare.

Procurorul francez concura împreună cu Laura Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Oficiului Parchetului European (EPPO) și a anunțat recent că nu se retrage din cursă „din motive procedurale”, informează Mediafax. EPPO ar urma să devină operațional înainte de sfârșitul anului 2020.

„Comisia de selecție e de părere că toți cei trei candidați trebuie să rămână, altfel întreaga procedură de selecție trebuie reluată de la zero. De aceea nu mi-am retras candidatura”, a declarat Jean-Francois Bohnert pentru Politico.eu despre rămânerea sa în cursa pentru șefia viitorului Parchet European, alături de Andrés Ritter din Germania și Laura Kovesi din România.

Administrația Prezidențială a României transmitea pe 19 iulie un comunicat despre o convorbire telefonică franco-română în cadrul căreia președintele francez, Emmanuel Macron, i-ar fi spus lui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert și că o va susține pe Laura Codruța Kövesi la conducerea viitorului Parchet European. Președinția Franței nu a făcut însă nicio declarație oficială care să confirme afirmația Președinției României. 

Candidatura unui procuror pentru conducerea EPPO se face pe cont propriu, nu în numele țării de origine.