Jean-François Bohnert, procuror general la Reims, Franța, a fost ales de către Ministrul francez al Justiției, Nicole Belloubet, pentru a conduce Parchetul Național Financiar (P.N.F.), a anunțat marți Youssef Badr, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Justiției, într-o postare pe Twitter, informează cotidianul Le Figaro.

Numirea sa a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii din Franța, care va da un aviz consultativ. Jean-François Bohnert ar urma să devină succesorul lui Eliane Houlette la conducerea acestui parchet, conceput ca o forță de atac împotriva marilor infracțiuni financiare.

Procurorul francez concura împreună cu Laura Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Oficiului Parchetului European (EPPO) și a anunțat recent că nu se retrage din cursă „din motive procedurale”, informează Mediafax. EPPO ar urma să devină operațional înainte de sfârșitul anului 2020.

„Comisia de selecție e de părere că toți cei trei candidați trebuie să rămână, altfel întreaga procedură de selecție trebuie reluată de la zero. De aceea nu mi-am retras candidatura”, a declarat Jean-Francois Bohnert pentru Politico.eu despre rămânerea sa în cursa pentru șefia viitorului Parchet European, alături de Andrés Ritter din Germania și Laura Kovesi din România.

Administrația Prezidențială a României transmitea pe 19 iulie un comunicat despre o convorbire telefonică franco-română în cadrul căreia președintele francez, Emmanuel Macron, i-ar fi spus lui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert și că o va susține pe Laura Codruța Kövesi la conducerea viitorului Parchet European. Președinția Franței nu a făcut însă nicio declarație oficială care să confirme afirmația Președinției României. 

Candidatura unui procuror pentru conducerea EPPO se face pe cont propriu, nu în numele țării de origine.  

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews