ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat luni „extrem de îngrijorat de riscul de escaladare” a tensiunilor după atacul asupra unor instalații petroliere din Arabia Saudită, acuzând Teheranul că „destabilizează întregul” Orient Mijlociu, într-un interviu dat pentru AFP la Bagdad, citat de Agerpres.

Este prima declarație a șefului Alianței Nord-Atlantice după atacul care a provocat sâmbătă incendii la instalațiile gigantului petrolier Aramco și a determinat reducerea la jumătate a producției de petrol a Arabiei Saudite, afectând aprovizionarea cu țiței a întregii lumi.

„Facem apel la toate părțile să împiedice astfel de atacuri deoarece ele pot avea consecințe negative pentru întreaga regiune și suntem extrem de îngrijorați de riscul unei escaladări”, a îndemnat Jens Stoltenberg, acuzând că „Iranul susține diferite grupări teroriste și este responsabil de destabilizarea întregii regiuni”.

Washingtonul și Riadul acuză Iranul că s-ar afla în spatele atacării instalațiilor petroliere din Arabia Saudită. Deși atacul a fost revendicat de rebelii yemeniți houthi, S.U.A. afirmă că nu au nicio probă că acesta a venit din Yemen. Duminică, președintele american Donald Trump a dat de înțeles că Statele Unite sunt „pregătite să riposteze”.

Conform unor surse precum CNN și Wall Street Journal, dronele - sau rachetele de croazieră - ar fi putut veni din nord, și nu din sud, adică mai degrabă din Irak sau Iran decât din Yemen. Oficiali ai S.U.A. și ai Arabiei Saudite desfășoară o anchetă în urma acestor suspiciuni.

Irakul, țară în care acționează numeroase miliții pro-Teheran înarmate și finanțare de instructori iranieni, a negat orice folosire a teritoriului său în acest atac. Premierul irakian Adel Abdel Mahdi i-a reafirmat acest lucru prin telefon secretarului de stat american Mike Pompeo, a transmis luni biroul său într-un comunicat, pretinzând că Mike Pompeo a menționat informații colectate de S.U.A. care „confirmă” că teritoriul irakian nu a fost folosit pentru acest atac. Washingtonul nu a confirmat și nici nu a infirmat până acum afirmațiile Guvernului irakian.

Într-o postare de pe contul lui de Twitter, secretarul american de stat Mike Pompeo acuza recent că „Teheranul se află în spatele a 100 de atacuri asupra Arabiei Saudite în timp ce Rouhani și Zarif se prefac că se implică în diplomație. În mijlocul tuturor apelurilor pentru dez-escaladare, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra aprovizionării cu energie a lumii. Nu există dovezi că atacurile au venit din Yemen (...) Facem apel la toate națiunile să condamne public și fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor lucra împreună cu partenerii și aliații lor pentru a se asigura că piețele energetice rămân bine aprovizionate și că Iranul este tras la răspundere pentru agresiunile sale”.