Fosta vedetă BBC - Top Gear, Jeremy Clarkson, se află din nou în centrul atenției într-un scandal de discriminare a românilor.

Scos din grilă de BBC după ce l-a bătut pe unul dintre producători, Clarkson prezintă acum o emisiune online, The Grand Tour, pe Amazon Prime.

Fiecare ediție a emisiunii The Grand Tour este filmată într-o țară diferită. Ȋn ultimul episod, realizat în Marea Britanie, Clarkson a prezentat un vehicul care, spunea el, poate fi controlat prin telefon. Mașinăria era de fapt o fosă septică, la care fuseseră adăugate roți și un fotoliu prins deasupra.

Iar atunci când a fost ridicată capota, spectatorii din emisiune au descoperit că în interiorul fosei se afla un om care dădea la pedale, în funcție de cum îi transmitea realizatorul, prin telefon.

„Nu e doar un om, e un român. Le dau de muncă celor noi veniți la noi în țară. Google folosește electronice ca să le ia locurile de muncă oamenilor. Asta le dă un loc de muncă, le dă demnitate. E genial”, a spus Clarkson.

Apoi, el a incercat să-i transmită, printr-o pâlnie, omului care pedala să dea cu spatele: „Cum se spune înapoi în română? Inaupi, cred. O să rămân la engleză", a spus Clarkson din fotoliul mașinii, de unde îi ordona românului să pedaleze. „Inginerie britanică, doamnelor și domnilor, cu piese din România”, a mai comentat Clarkson.

Secvența cu ricșa, de la min. 59:10

Nu este prima oară când Clarkson îi jignește pe români. Ȋn 2013, el scria în Sunday Times că România că este o țară frumoasă, dar foarte înapoiată. „Sunt localități pe care și Iisus le-ar numi înapoiate! Românilor le va fi greu să se integreze. Pentru ei nu ar fi o mutare de mii de kilometri, ci de mii de ani!”, susținea Jeremy Clarkson.

De asemenea, într-una dintre edițiile Top Gear, el a afirmat despre Dacia Sandero, fabricată în România că este o mașină de „90 de vaci putere”.

Ambasada României la Londra va trimite o scrisoare de protest postului de televiziune
 
Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a reacționat pe pagina sa de facebook: „Un nou caz al unui individ care recurge la stereotipuri fascistoide, din dorința de a obține audiență. Se pare că Jeremy Clarkson nu a învățat nimic din anul pe care l-a petrecut pe tușă și revine în forță cu același comportament. Pentru unii experiența nu echivalează cu acumularea de înțelepciune. Dar, dacă putem să înțelegem frustrările personale ale unora, nu mai putem înțelege când astfel de comportamente sunt tolerate de redactori și de public. Este regretabil că astfel de derapaje continuă să apară în spațiul mediatic din Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât relația reală dintre cele două state este de bună cooperare, inclusiv pentru prevenirea și combaterea sclaviei moderne. Ambasada României la Londra va trimite o scrisoare de protest postului de televiziune.”

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews