ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Germaniei, Joachim Gauck, și-a marcat miercuri după-amiază încheierea mandatului cu un avertisment important legat de amenințarea la adresa democrației reprezentată de terorism și de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite News.ro.

„Acum, după aproape cinci ani (n.r. de mandat), sunt mult mai marcat de gândul că există amenințări la adresa națiunii stabile și democratice care este Germania”, a declarat Gauck.


De asemenea, președintele german a adăugat că victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite riscă să conducă la apariția unor noi provocări atât pentru ordinea internațională, cât și pentru relațiile transatlantice din cadrul NATO.

Joachim Gauck își va încheia în luna martie mandatul de președintele al Germaniei. Poziția sa este una cu caracter mai degrabă simbolic, adevărata putere politică și de decizie aparținându-i cancelarului Angela Merkel.

„Vom avea nevoie de eforturi considerabile pentru a ne asigura că națiunea va fi la fel de puternică în viitor”, a declarat președintele german pentru cei 200 de invitați de la palatul Bellevue.

Gauck (76 de ani) a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat prezidențial, acesta fiind cunoscut anterior ca pastor și activist pentru drepturile omului.

De asemenea, președintele german a atras atenția asupra riscurilor reprezentate de războaiele din Orientul Mijlociu și estul Ucrainei, precum și de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Președintele a cerut inclusiv o serie de măsuri pentru a întări statul german, susținând că suplimentarea securității nu reprezintă o amenințare la adresa democrației, ci mai degrabă o necesitate pentru protejarea ei.

Ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, este cotat cu cele mai importante șanse pentru a fi ales la 12 februarie ca succesor al lui Gauck. Alegerea președintelui este responsabilitatea unui colegiu electoral special, format din parlamentari, dar și din persoane desemnate de principalele formațiuni politice.

Steinmeier ar urma să fie înlocuit ca ministru de Externe de către Martin Schulz, actualul președinte al Parlamentului European, care a indicat că se va retrage de la Bruxelles pentru a se implica în politica internă din Germania.