Căpitanul și ofițerul secund ai petrolierului iranian Grace 1, sechestrat cu o săptămână în urmă de autoritățile din Gibraltar, au fost arestați joi de poliția teritoriului britanic, a anunțat un purtător de cuvânt al acesteia, citat de AFP, relatează Agerpres.

Ca reacție la sechestrarea petrolierului iranian de către autoritățile britanice din Gibraltar, cinci nave iraniene au încercat, miercuri seară, să blocheze un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz, dar s-au retras după ce o fregată britanică din apropiere a avertizat că are armele îndreptate împotriva lor. A doua zi după aceste incidente, poliția britanică din Gibraltar a arestat două persoane de la comanda petrolierului iranian sechestrat anterior.

Cei doi marinari, cu cetățenie indiană, arestați joi după o „percheziție prelungită a navei în cadrul căreia documente și aparate electronice au fost confiscate și examinate”, au fost audiați la cartierul general al poliției de pe micul teritoriu britanic din sudul Spaniei, nefiind deocamdată inculpați, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, citat de Agerpres.

Autoritățile din Gibraltar suspectează petrolierul iranian „Grace 1”, cu o capacitate de două milioane de barili, că urma să livreze petrol Siriei, încălcând sancțiunile europene împotriva regimului Bashar al-Assad. În baza unei decizii judecătorești, nava este sechestrată în Gibraltar timp de 14 zile, până la 19 iulie, autorizația de imobilizare putând fi prelungită până la 90 de zile.

Iranul a negat că petrolierul s-ar fi îndreptat spre Siria și a calificat sechestrarea acestuia de către britanici drept un act de „piraterie” în largul mării. Președintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri Marea Britanie că vor exista „consecințe” după sechestrarea petrolierului iranian, în timp ce un comandant al Gardienilor Revoluției a declarat că Washingtonul și Londra „vor regreta amarnic” capturarea petrolierului.

Astfel, miercuri seară cinci nave iraniene au încercat „să împiedice” trecerea unui petrolier britanic prin strâmtoarea Ormuz, dar au fost îndepărtate de o fregată a Marinei Regale, a anunțat joi Guvernul Britanic. Responsabilii iranieni au negat că ar fi avut vreo confruntare cu orice navă în ultimele 24 de ore.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews