ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O statuie a comunistului Vladimir Lenin a fost dezvelită, sâmbătă, în Gelsenkirchen, un oraș minier din vestul Germaniei, de către Partidul Marxist-Leninist al Germaniei (MLPD).

La ceremonie au luat parte câteva sute de oameni, poliția înconjurând strada pentru a nu apărea incidente în timpul inaugurării monumentului fondatorului Uniunii Sovietice, scrie Radio Free Europe.

În timp ce statui ale lui Lenin au făcut parte cândva din peisajul multor orașe și municipalități din fosta Germanie de Est, niciuna nu a fost ridicată vreodată într-un spațiu public din vestul Germaniei.

Statuia urma să fie inaugurată cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Lenin, în aprilie, dar pandemia și măsurile impuse de autorități au întârziat evenimentul.
 
Evenimentul a avut loc în contextul manifestațiilor antirasism provocate de moartea lui George Floyd, urmate de dărâmarea și vandalizarea a numeroase statui ale unor personaje istorice, atât în SUA cât și în Europa.

Ridicarea primei statui publice a lui Lenin în spațiul fostei Germanii de Vest a fost primită însă cu reacții critice ale multor germani. Consiliul municipal al Gelsenkirchen i-a dus pe marxiști în fața justiției, în încercarea de a opri acțiunea, numindu-l pe Lenin un „reprezentant al violenței, reprimării, terorii și imensei suferințe umane”.

Tribunalul a dat însă undă verde marxiștilor pentru a ridica monumentul.
 
 
Lenin a fost liderul Revoluției Ruse din 1917 și a condus țara până la moartea sa, în 1924, când a fost succedat de Stalin. A rămas un simbol al comunismului în întreaga lume, atât în ​​rândul susținătorilor, cât și al celor care nu pot uita crimele și abuzurile săvărșite de regimul sovietic.
Germania însăși a fost împărțită decenii între Occident și Estul comunist, până la căderea Zidului Berlinului în 1989.

Lenin a fost un lider al Revoluției Ruse din 1917 și a condus țara până la moartea sa în 1924, când a fost succedat de Josef Stalin. Cu toate acestea, el a rămas un simbol al guvernării comunismului în întreaga lume, atât în ​​rândul susținătorilor, cât și al celor care își amintesc abuzurile asupra drepturilor omului care au avut loc sub URSS.