ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorul general din Venezuela a anunțat vineri deschiderea unei anchete împotriva lui Juan Guaido pentru „înaltă trădare”, pe motiv că a intenționat „să livreze” multinaționalelor Esequibo, un teritoriu bogat în resurse din Guyana, revendicat de Caracas, relatează AFP, citată de Agerpres

„Deschidem o anchetă” împotriva lui Juan Guaido pentru fapte care constituie „o infracțiune, cea de înaltă trădare”, a declarat procurorul general Tarek William Saab într-o alocuțiune televizată.

Mai multe anchete la adresa lui Juan Guaido sunt deja în derulare. Justiția, pe care opoziția o acuză că e subordonată președintelui Nicolas Maduro, îl suspectează pe șeful opoziției și al Adunării Naționale de „finanțare ilicită”, de încălcare a interdicției de ieșire din Venezuela și de „uzurpare a funcției prezidențiale”.

Această ultimă acuzație a declanșat o anchetă din 23 ianuarie, când Juan Guaido s-a autoproclamat președinte interimar al Venezuelei, fiind recunoscut ca atare de SUA și mai multe state occidentale, dar nerecunoscut de Federația Rusă și aliații ei.

Imunitatea parlamentară a lui Juan Guaido, care prezidează Adunarea Națională, a fost deja ridicată, însă acesta nu a fost deocamdată reținut. Washingtonul s-a pronunțat ferm împotriva arestării lui.

Președintele Venezuelei, socialistul Nicolas Maduro, a făcut apel joi seară ca Juan Guaido să fie judecat pentru „înaltă trădare”, acuzându-l că intenționează „să livreze” teritoriul Esequibo din Guyana unor companii multinaționale. Acuzațiile se bazează pe o înregistrare vocală în care o persoană identificată ca fiind o responsabilă a administrației americane poartă discuții cu un „consilier extern” al lui Guaido. Potrivit guvernului socialist, partea americană face apel la acest „consilier” să „schimbe poziția Venezuelei” și „să livreze Esequibo” unor multinaționale printre care ExxonMobil.

Esequibo este un teritoriu bogat în minerale, înconjurat de o zonă maritimă care conține resurse petroliere. Suveranitatea asupra teritoriului a fost revendicată de Venezuela de la statul vecin, Guyana, invocând un acord din 1966 și propunând o soluție negociată. Tensiunea a reapărut în 2015, cu prilejul descoperirii de petrol în apele disputate.