Procurorul general din Venezuela a anunțat vineri deschiderea unei anchete împotriva lui Juan Guaido pentru „înaltă trădare”, pe motiv că a intenționat „să livreze” multinaționalelor Esequibo, un teritoriu bogat în resurse din Guyana, revendicat de Caracas, relatează AFP, citată de Agerpres

„Deschidem o anchetă” împotriva lui Juan Guaido pentru fapte care constituie „o infracțiune, cea de înaltă trădare”, a declarat procurorul general Tarek William Saab într-o alocuțiune televizată.

Mai multe anchete la adresa lui Juan Guaido sunt deja în derulare. Justiția, pe care opoziția o acuză că e subordonată președintelui Nicolas Maduro, îl suspectează pe șeful opoziției și al Adunării Naționale de „finanțare ilicită”, de încălcare a interdicției de ieșire din Venezuela și de „uzurpare a funcției prezidențiale”.

Această ultimă acuzație a declanșat o anchetă din 23 ianuarie, când Juan Guaido s-a autoproclamat președinte interimar al Venezuelei, fiind recunoscut ca atare de SUA și mai multe state occidentale, dar nerecunoscut de Federația Rusă și aliații ei.

Imunitatea parlamentară a lui Juan Guaido, care prezidează Adunarea Națională, a fost deja ridicată, însă acesta nu a fost deocamdată reținut. Washingtonul s-a pronunțat ferm împotriva arestării lui.

Președintele Venezuelei, socialistul Nicolas Maduro, a făcut apel joi seară ca Juan Guaido să fie judecat pentru „înaltă trădare”, acuzându-l că intenționează „să livreze” teritoriul Esequibo din Guyana unor companii multinaționale. Acuzațiile se bazează pe o înregistrare vocală în care o persoană identificată ca fiind o responsabilă a administrației americane poartă discuții cu un „consilier extern” al lui Guaido. Potrivit guvernului socialist, partea americană face apel la acest „consilier” să „schimbe poziția Venezuelei” și „să livreze Esequibo” unor multinaționale printre care ExxonMobil.

Esequibo este un teritoriu bogat în minerale, înconjurat de o zonă maritimă care conține resurse petroliere. Suveranitatea asupra teritoriului a fost revendicată de Venezuela de la statul vecin, Guyana, invocând un acord din 1966 și propunând o soluție negociată. Tensiunea a reapărut în 2015, cu prilejul descoperirii de petrol în apele disputate.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews