ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un simbol religios poate influența votul. Nu e o glumă, ci o decizie a unui tribunal din Modena, judecătorii italieni ajungând la concluzia că laicitatea statului trebuie respectată, așa cum spune Constituția.
 
Prin urmare, au decis că în acele sedii electorale, in mod special săli de clasă, în care există simboluri religioase, precum Crucifixul, trebuie date jos în ziua alegerilor. Magistrații din Modena cred că un astfel de simbol poate perturba sensibilitatea electoratului sau poate influența decizia acestuia în cabina de vor.

Măsura, care ar fi una temprorară, adică numai pe durata scrutinului, rămâne însă la latitudinea președinților de secții electorale sau a celor care se ocupă de procesul electoral.

Așadar, scrie presa din Peninsulă, la alegerile viitoare din Italia, din școli și din alte spații amenajate pentru vot, toate crucifixele vor trebui date jos, pentru a nu leza sensibilitatea electoratului. Sau, mai rău, a-i influența libertatea de alegere. 
 
„Imparțialitatea funcției oficiale publice este strâns legată de neutralitatea locurilor dedicate formării procesului decizional în competițiile electorale, care nu poate suporta exclusivisme și condiționări,  fie chiar și prin intermediul indus, indirect, de conținutul religiei, pe care fiecare simbol religios îl poate face”,  cam așa sună decizia judecătorilor.

Nu e prima dată când crucifixul cade victimă secularismului. Ca și in România, in cazul icoanelor din școli, reclamate, contestate și demonizate de cei care pretind că prin prezența lor copiii sunt îndoctrinați, și crucifixul, simbol religios al Bisericii Catolice, a ajuns subiect de polemici și procese în Italia. Și chiar la CEDO.
 
Așa s-a ajuns ca, în 2011, Curtea Europeană a Drepturilor Omului să decidă că prezența crucifixului în sălile de clasă nu reprezintă o îndoctrinare a copiilor, deoarece ar fi un simbol "pasiv” și nu ar fi însoțit de de discursuri sau de participare religioasă. Decizia a fost dată însă după mai bine doi ani de dispute juridice și după ce, scandalizând autoritățile de la Roma, aceeași CEDO condamna în 2009, cu fermitate, prezența crucifixelor în sălile de clasă italiene,  susținînd că acest simbol religios s-ar opune dreptului părinților de a-și educa copiii conform propriilor convingeri și dreptului copiilor la libertatea religiei. 

Liga Nordului, aflată în coaliția de guvernare la acea vreme, a contestat decizia Curții de la Strasbourg, considerând că verdictul calcă în picioare „drepturile, cultura noastră, istoria noastră, tradițiile noastre și valorile noastre". „Crucifixele rămân pe zidurile școlilor noastre, așa cum au fost întotdeauna, tot așa cum vom continua să avem sărbătorile noastre de Crăciun, pentru că suntem mândri de simbolurile noastre și de sensul acestora", afirma ministrul italian al Reformelor, Roberto Calderoli.