ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, i-a invitat la un dineu pe liderii din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, pentru depășirea disputelor dintre aceste țări și state vest-europene, afirmă surse citate de agenția Reuters.

Într-o scrisoare trimisă pe 2 octombrie, adresată liderilor Poloniei, Ungariei, Cehiei și Slovaciei, Jean-Claude Juncker a evidențiat "importanța uriașă" a unității statelor Uniunii Europene, în pofida disputelor pe tema imigrației și altor teme, inclusiv Brexit.

În timp ce Praga și Bratislava au adoptat uneori un ton moderat, Varșovia și Budapesta au criticat frecvent Comisia Europeană și țări influente precum Germania și Franța, pe fondul acuzațiilor privind încălcarea normelor statului de drept.

Pe fondul tensiunilor, președintele CE propune o reuniune cu liderii statelor din Grupul Vișegrad pe 18 octombrie, la Bruxelles, înaintea summitului Consiliului European, programat pe 19-20 octombrie.

„Este necesară o Europă mai unită, mai puternică, mai democratică", afirmă Jean-Claude Juncker.

În contextul ieșirii Marii Britanii din UE, „cred că menținerea unității celorlalte 27 de state membre UE în negocierile privind Brexit are o importanță uriașă", a subliniat Juncker.