ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a lansat un apel la combaterea „naționalismului limitat” cât mai este „încă timp”, cu opt luni înaintea alegerilor europene la care euroscepticii speră să obțină un avans puternic, relatează France Presse.

„Trebuie să ne mobilizăm pentru că pericolul reprezentat de extrema dreaptă ajunge să se impună ușor când populismul stupid și naționalismul limitat se pun în mișcare”,a estimat Juncker într-un discurs la Viena.

„Trebuie să oprim aceasta cât mai este încă timp”, a insistat el, după ce a reamintit apariția nazismului în anii 1930.

Șeful Comisiei Europene a ținut să precizeze că nu a vrut „să insulte pe nimeni, începând cu euroscepticii. Am înțelegere față de ei, deoarece există mulți oameni care nu sunt în principiu împotriva Europei, dar care au multe întrebări legitime să-i pună”.

„Trebuie să purtăm dezbateri, discuții, să schimbăm argumente cu acești oameni, în loc să ne prefacem că aceste obiecții nu există”, a continuat el.

„Trebuie să ne amintim că democrația în sensul nobil al termenului necesită un sentiment de luptă, revoltă, angajament”, a adăugat Juncker.

O anliază publicata recent de Reuters arată că Grupul Europa Națiunilor și a Libertății (ENF) – din care face parte formațiunea condusă de Marine Le Pen, Adunarea Națională din Franța (fostul Front Național) – și Partidul Libertății din Olanda, condus de Geert Wilders, și-ar putea spori mandatele de la 35 la 62, datorită, în parte, creșterii popularității Ligii din Italia.

De asemena, ăopularitatea din prezent a partidelor anti-establishment ce formează noua coaliție din Italia – Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Liga – sporește posibilitatea ca actualele lor blocuri de la Bruxelles să se întărească. Cotele lor, precum și ascensiunea Alternativei pentru Germania (AfD) acoperă mai mult decât pierderea taberei anti-UE a Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), ai cărui 19 membri vor pleca din UE, împreună cu Marea Britanie, lăsând un Legislativ european mai mic.