Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a lansat un apel la combaterea „naționalismului limitat” cât mai este „încă timp”, cu opt luni înaintea alegerilor europene la care euroscepticii speră să obțină un avans puternic, relatează France Presse.

„Trebuie să ne mobilizăm pentru că pericolul reprezentat de extrema dreaptă ajunge să se impună ușor când populismul stupid și naționalismul limitat se pun în mișcare”,a estimat Juncker într-un discurs la Viena.

„Trebuie să oprim aceasta cât mai este încă timp”, a insistat el, după ce a reamintit apariția nazismului în anii 1930.

Șeful Comisiei Europene a ținut să precizeze că nu a vrut „să insulte pe nimeni, începând cu euroscepticii. Am înțelegere față de ei, deoarece există mulți oameni care nu sunt în principiu împotriva Europei, dar care au multe întrebări legitime să-i pună”.

„Trebuie să purtăm dezbateri, discuții, să schimbăm argumente cu acești oameni, în loc să ne prefacem că aceste obiecții nu există”, a continuat el.

„Trebuie să ne amintim că democrația în sensul nobil al termenului necesită un sentiment de luptă, revoltă, angajament”, a adăugat Juncker.

O anliază publicata recent de Reuters arată că Grupul Europa Națiunilor și a Libertății (ENF) – din care face parte formațiunea condusă de Marine Le Pen, Adunarea Națională din Franța (fostul Front Național) – și Partidul Libertății din Olanda, condus de Geert Wilders, și-ar putea spori mandatele de la 35 la 62, datorită, în parte, creșterii popularității Ligii din Italia.

De asemena, ăopularitatea din prezent a partidelor anti-establishment ce formează noua coaliție din Italia – Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Liga – sporește posibilitatea ca actualele lor blocuri de la Bruxelles să se întărească. Cotele lor, precum și ascensiunea Alternativei pentru Germania (AfD) acoperă mai mult decât pierderea taberei anti-UE a Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), ai cărui 19 membri vor pleca din UE, împreună cu Marea Britanie, lăsând un Legislativ european mai mic.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews