ACTUALIZARE 17/10 16:00 Matthew Caruana Galizia, fiul jurnalistei ucise luni în Malta, a scris, marți, pe Facebook că autoritățile au dat dovadă de incompetență, adăugând că mama sa a fost asasinată pentru că a apărat statul de drept împotriva celor care au încercat să încalce legea.

Fiul jurnalistei ucise a precizat că Joseph Muscat, premierul Maltei, dar și procurorul general se numără printre oamenii care sunt responsabili pentru moartea mamei sale.

„Mama mea a fost asasinată pentru că a stat între statul de drept și cei care au căutat să încalce legea, asemeni multor jurnaliști puternici. Dar ea a fost, de asemenea, vizată pentru că ea a fost singura persoană care a făcut acest lucru. Așa se întâmplă atunci când instituțiile statului sunt incapabile: ultima persoană rămasă în picioare este adesea un jurnalist. Lucru care îl face să fie și prima persoană ucisă", a scris Matthew Caruana Galizia.

„Da, asta suntem: un stat mafiot în care acum îți poți schimba sexul în cartea de identitate, dar în care poți fi aruncat în aer pentru exercitarea unor libertăți fundamentale. Cum am ajuns aici? (…) Dacă instituțiile ar fi funcționat deja, nu ar exista nicio investigație a unui asasinat, iar frații mei și cu mine am avea încă o mamă. Joseph Muscat, Keith Schembri, Chris Cardona, Konrad Mizzi, procurorul general și lista lungă de comisari de poliție care nu au luat nicio măsură: sunteți complici. Sunteți responsabili pentru asta”, a adăugat Matthew Caruana Galizia.

„Nu am să uit niciodată cum încercam să deschid ușa mașinii, cum claxonul mașinii încă se auzea și cum țipam la doi polițiști care au venit cu un stingător să-l folosească. Ei s-au uitat la mine: "Ne pare rău, dar nu putem face nimic", a spus unul dintre ei. M-am uitat pe jos, bucăți din mama mea erau peste tot în jurul meu. Mi-am dat seama că aveau dreptate: nu exista nicio speranță. „Cine era în mașină?", m-au întrebat. „Mama mea este în mașină. Este moartă. Este moartă din cauza incompetenței tale. Nu a fost o crimă obișnuită și nu a fost tragic. Tragic este când cineva este lovit de autobuz. Când în jurul tău există foc și sânge, atunci este război. Suntem un popor în război împotriva statului și a crimei organizate, care au devenit imperceptibile”, a continuat acesta.

Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, care a coordonat ancheta Panama Papers din această țară, a murit luni în urma exploziei unei bombe plasate sub mașina sa, chiar în apropierea casei unde aceasta locuia.

Știre inițială 
 
Jurnalista care a coordonat investigația Panama Papers în Malta, Daphne Caruana Galizia, a murit luni, după ce un dispozitiv exploziv i-a spulberat mașina, bucăți din vehicul ajungând pe un câmp învecinat, scrie The Guardian. 
 
Un blogger ale cărui postări adunau mai mulți cititori decât ziarele din Malta, Galizia a fost descrisă recent de Politico drept „one-woman WikiLeaks”.

Postările ei deranjau atât instituțiile publice, cât și personaje influente ale lumii interlope din Malta.

Cele mai recente dezvăluiri ale ei îl vizau pe premierul maltez, Joseph Muscat, și pe doi dintre consilierii săi cei mai apropiați, făcând legătura între companii offshore deținute de cei trei și vânzarea de pașapoarte malteze și plăți din partea guvernului Azerbaidjanului. Până acum, atacul nu a fost revendicat. Președintele Maltei, Marie-Louise Coleiro Preca, a făcut apel la calm.

„În aceste momente, când țara este șocată de un astfel de atac, cer tuturor să își cântărească vorbele, să nu dea verdicte și să dea dovadă de solidaritate", a spus aceasta.