ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șase jurnaliști turci au fost condamnați, vineri, la închisoare pe viață, după ce au fost acuzați de implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016, a relatat agenția Anadolu, citată de site-ul agenției Associated Press.

Printre jurnaliștii condamnați se numără Ahmet Altan, fostul editor-șef al ziarului Taraf, fratele său, Mehmet Altan, dar și Nazi Ilicak. Potrivit autorităților turce, jurnaliștii au transmis ”mesaje codate” în timpul unor emisiuni televizate, cu o zi înaintea tentativei de lovitură de stat din 2016. Ceilalți trei jurnaliști au primit condamnare pe viață pentru tentativa de a răsturna ordinea constituțională din Turcia.

Autoritățile turce a precizat că indivizii erau parte a rețelei FETO condusă de clericul musulman Fethullah Gulen.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență după tentativa eșuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016, în urma căreia 250 de persoane au murit și alte 2.200 au fost rănite.
Peste 50.000 de persoane au fost arestate, printre care jurnaliști și angajați din administrația centrală. În plus, peste 150.000 de profesori, funcționari publici și militari au fost demiși sau suspendați din funcție. Acțiunile Ankarei au fost dur criticate de mai multe state europene și organizații pentru drepturile omului.

Regimul de la Ankara consideră că rețeaua clericului musulman Fethullah Gulen, FETO, este responsabilă pentru tentativa eșuată de lovitură de stat. Președintele turc a declarat că Statele Unite îl protejează pe clericul musulman în vârstă de 79 de ani, care locuiește în statul Pennsylvania din anul 1999, și a cerut extrădarea de urgență a acestuia. Fethullah Gulen a respins toate acuzațiile și consideră că Erdogan a impus o dictatură în Turcia.